Újabb három gyerek halt meg az EU kapujában

Újabb három gyerek halt meg az EU kapujában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Huszonegy holttestet hozott a partra a víz Törökországban, miután felborult a Leszbosz szigete felé hajózó menekültek csónakja. Legalább három gyerek holttestét is megtalálták, azt egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok melyik országból érkeztek.

Újabb menekültek fulladtak az Égei-tengerbe, a hatóságok kedden huszonegy holttestet találtak meg Törökország nyugati partján.

A Dogan török hírügynökség jelentése szerint legalább három gyermek is volt a halottak között a fövenyen. Tizenegy holttestet Ayvalik, további tizet pedig délebbre, Dikili környékén vetettek partra a hullámok. A migránsok a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetére próbáltak átjutni, de csónakjuk felborult.

A parti őrség nyolc embert kimentett a vízből. 

Török csendőrök őrzik a holttesteket a nyugat-törökországi Izmir tartomány Dikili városának tengerparti fövenyén
©

Azt egyelőre nem közölték a hatóságok, hogy az áldozatok és a túlélők melyik országból származnak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint 2015-ben mintegy hétszáz ember veszett az Égei-tengerbe, miközben megpróbáltak átjutni Görögországba. Többségük az iraki vagy a szíriai konfliktus elől menekült. Tavaly több mint nyolcszázezren viszont sikerrel keltek át a tengeren, s folytatták útjukat nyugat felé Európában. A török hatóságok szerint a télies és kedvezőtlen időjárás dacára továbbra is sokan vállalják az átkelés kockázatát.

©

Hétfő este és kedden összesen 4357 migránst szállítottak Kiosz és Leszbosz szigetéről az athéni Pireusz kikötőjébe kompokkal. A megkérdezettek az ott lévő riportereknek azt mondták, hogy Észak- és Nyugat-Európába szeretnének továbbmenni.

Törökországban a hivatalos adatok szerint több mint kétmillió olyan ember él, aki a szíriai konfliktus elől menekült el. Ankara és az Európai Unió november végén állapodott meg arról, hogy az unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot a menekültek helyzetének javításában és a nyugat felé irányuló migráció feltartóztatásában, a határok ellenőrzésében és az embercsempészek elleni küzdelemben.

Mint arról beszámoltunk, egy kétéves gyerek volt a menekültválság első idei áldozata. A görög parti őrség közlése szerint a gyermeket egy hajótörést követően találták meg a török partok közelében fekvő Agathoniszi szigeténél, ahová halászok riasztották a hatóságokat.

Hozzászólások