Magyar diákok is ott voltak Szentpéterváron, jól vannak

Magyar diákok is ott voltak Szentpéterváron, jól vannak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak – mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke a köztévében.

Egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is, de ők is jól vannak, sikerült felvenni velük a kapcsolatot. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy "érthető módon óriási a káosz", de folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal.

Menczer Tamás külügyi sajtófőnök kitért arra is, hogy az érintett két metrómegálló a városközpontban van, az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy technológiai egyetemé. A szentpétervári főkonzul arról is tájékoztatta, hogy mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve.

A legfrissebb orosz híradások szerint a robbanásoknak kilenc halálos áldozatuk van és többen megsebesültek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Szentpéterváron Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt hétfőn, tévékamarák előtt azt mondta: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanásokat. Putyin közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Az elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű pokolgép okozta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint pedig a hatóságok hétfőn, a robbanások előtt már többször kutattak gyanús tárgyak után és egy metrómegállót ki is üríttették.