Erdogan megint lenácizta az uniós vezetőket

Erdogan megint lenácizta az uniós vezetőket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hiába tiltakozott korábban több európai ország, a török elnök továbbra is gyalázza őket.

"Amíg az Európai Unió vezetői kitartanak Törökország-ellenes magatartásuk mellett, addig  továbbra is náci maradványoknak és fasisztáknak nevezem őket" – mondta Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden az észak-törökországi Zonguldakban tartott népszavazási kampányrendezvényén.

"Európa szívében lovakkal és kutyákkal rontottak honfitársainkra, minisztereink nem tarthattak beszédet" – mondta még.

A török elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i népszavazás miatt az utóbbi időben Törökország éles konfliktusba került több európai uniós tagállammal, majd Erdogan népszavazási kampányának kiemelt pontja lett az érintett országok bírálata.

A török államfő gyakran kritizálta élesen, és nevezte rendszeresen nácinak vagy fasisztának Európát, miután a közelmúltban Berlin és Hága visszautasította, hogy török miniszterek a török alkotmánymódosítás mellett kampányoljanak a Németországban és Hollandiában élő törökök körében.

Március közepén a rotterdami török konzulátusnál kisebb balhé is volt. A tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval sikerült feloszlatni, legalább heten megsérültek, tizenkét embert pedig őrizetbe vettek.

A nyugati országok a "náci" és a "fasiszta" szavak használata miatt határozottan tiltakoztak Ankaránál. Angela Merkel német kancellár arra kérte a török elnököt, hogy tartózkodjon a második világháborút idéző kifejezésektől.