Már Rakka belsejében harcolnak az Iszlám Állam ellen

Már Rakka belsejében harcolnak az Iszlám Állam ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ becslése szerint mintegy százezer civil rekedhetett az ostromlott városban.

Az amerikaiak támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab katonai erők behatoltak Rakka óvárosába, azt követően, hogy szétlőtték a területet körülvevő fal két kisebb szakaszát. A koalíciós erők közleményükben azt írták, hogy két, egyenként 25 méteres részt vettek célba, és ezzel megkímélhetik a 2500 méter hosszú fal többi részét a pusztulástól.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet 2014-ben foglalta el Rakkát a szíriai ellenzéktől, amely azóta a Nyugat ellen irányuló támadások műveleti központja, a terrorszervezet fellegvára volt.

Az SDF június 6-án kezdte meg a hadműveletet Rakka visszafoglalására. A kurd-arab ernyőszervezetet amerikai különleges egységek és a terrorellenes koalíció harci repülőgépei támogatják. Eddig több rakkai kerületből sikerült kifüstölniük a szélsőségeseket, s már csak idő kérdése a terrorszervezet veresége Rakkában.

Az ostrom előtt mintegy 300 ezren éltek Rakkában, köztük 80 ezer menekült az ország különböző térségeiből. Az SDF offenzívája elől tízezrek menekültek az iszlamisták szíriai "fővárosából", amivel 160 ezerre csökkent a lakosok száma.

Hozzászólások