Ukrán oktatási törvény: az ukránok lassan mindenkivel megegyeznek, minket kivéve

Ukrán oktatási törvény: az ukránok lassan mindenkivel megegyeznek, minket kivéve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A lengyelekkel már megegyeztek az ukránok, a románokkal kétoldalú konzultáció következik, Magyarországgal viszont messze a megállapodás.

Valahogy Magyarország most is más úton jár, mint a térség többi országa – ezt jelzi két mai, Ukrajnával kapcsolatos hír. A korábbiban az olvasható, hogy Klaus Iohannis román elnök és Petro Porosenko elnök tárgyalt egymással, és az ukrán elnök hajlandóságot mutatott arra, hogy betartsa a Velencei Bizottság ajánlásait a sokat vitatott oktatási törvénnyel kapcsolatban. Ukrajna együttműködik Romániával a probléma kezelésében, hogy megtalálják a közös megoldást. Így volt ez Lengyelországgal is, de az ukrajnai lengyelek nagy része ukrán nyelven beszél, kevés a lengyel iskola, ezért őket kevésbé érinti a törvény. Ukrajnai románból viszont közel annyi van (ha nem több), mint kárpátaljai magyarból: 147 ezer (magyarból 2004-ben 151 ezret számolt a népszámlálás, de azóta rengetegen költöztek át Magyarországra vagy dolgoznak külföldön). Az ukrán elnök biztosította arról is, hogy a szóban forgó törvény bármilyen esetleges változtatását a román kisebbség érdekeinek figyelembevétele mellett, az ukrajnai románság képviselőivel folytatott és román-ukrán kétoldalú konzultációt követően fogják véghezvinni.

Mit olvas az ember ezek után az MTI-ben? "Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter." Szijjártó Péter azt mondta, Ukrajna döntési helyzetben van, ugyanis ha számára valóban fontos az európai és euroatlanti integráció kérdése, akkor eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek. Vissza kell vonnia a kisebbségek jogait sértő oktatási törvényt. Ez esetben újra számíthat Magyarország hangos támogatására, addig azonban nem – szögezte le. Az ukrán külügyminiszter korábban tárgyalt Magyarországon, de nem tudtak a felek megegyezni.

Hozzászólások