Merkel a koalíciós kilátásokról

Merkel a koalíciós kilátásokról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Angela Merkel német kancellár szerint lassan halandnak az általa vezetett konzervatívok, illetve a koalíciós partnernek szánt szociáldemokraták közötti tárgyalások, így nem lehet pontosan tudni, mikor lesz új kormánya Németországnak.

Németországban négy hónappal ezelőtt tartottak parlamenti választást, s az elhúzódó koalíciós alkudozás miatt az elemzők attól tartanak, Európa legerősebb hatalmának tartós politikai válsága miatt még bonyolultabbá válik a földrész kilátásait rontó gondok kezelése, például a Brexit-tárgyalások sikeres lezárása, vagy az euró-övezet egyben tartása.


Merkelék e hét végét szabták meg határidőként a 2013-ban létrehozott konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció újra alkotására, ám a tárgyalások résztvevői szerint a megbeszélések még a jövő héten is folytatódni fognak, s a végső szót a baloldali párt alapszervezeteiben mondják majd ki.  „Nem tudjuk meddig tart a tárgyalás, még komoly kérdések várnak megoldásra” – mondta az egyeztetésre induló Merkel.

A két párt szombaton megállapodott az energia- illetve mezőzgazdasági ügyekről, ám még vita folyik az egészségügyről. A Martin Schulz vezette szociáldemokraták az egészségügy teljes reformját sürgetik, erre Merkelék egyelőre nem hajlandóak.