Oroszország megfenyegette Varsót – kérdéses a lengyelek létezése is

Oroszország megfenyegette Varsót – kérdéses a lengyelek létezése is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fő célponttá válhat Lengyelország egy esetleges keleti-nyugati katonai konfliktus esetén, ha a NATO állandó támaszpontot hoz létre az országban – figyelmeztette Vlagyimir Dzsabarov orosz szenátor Varsót.

A The Moscow Times című lap beszámolója szerint az orosz felsőház külügyi bizottságának alelnöke az után nyilatkozott, hogy Lengyelország közölte: kész kétmilliárd dollárral hozzájárulni ahhoz, hogy az USA állandó bázist hozzon létre az ország területén. A javaslat egyébként Lengyelországban is meglepetést keltett: a védelmi minisztérium állítólag az államfő, valamint a külügyminisztérium megkérdezése nélkül üzent Washingtonnak. „Lengyelország egy válaszcsapás célpontja lesz, s minél közelebb kerülnek a lengyelek a NATO-hoz, annál inkább megkérdőjeleződik még a létezésük is” – mondta Dzsabarov az RBK híroldalnak.

Elemzők szerint a lengyel javaslat arra utal, hogy Varsó nem bízik meg teljesen az európai NATO-szövetségesekben, és attól tart, hogy egy fegyveres konfliktus esetén a közeli tagországok nem sietnének a lengyelek segítségére. A NATO a mostani lengyel kéréstől függetlenül döntött már a katonai szövetség keleti szárnyának a megerősítéséről, s több ezer katonát vezényelt a térség államaiba: Lengyelország mellett Lettországba, Litvániába és Észtországba.