235 tömeges lövöldözés volt csak az idén az Egyesült Államokban

235 tömeges lövöldözés volt csak az idén az Egyesült Államokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szinte mindennapivá vált az erőszaknak ez a formája.

A napokban újabb tömeges lövöldözés volt az Egyesült Államokban: Jacksonville-ben egy videojáték-versenyen nyitott tüzet egy fiatal. A Zoom.hu összesítése szerint az ilyen tragédiák egyre gyakoribban az országban: csak az idén 235 tömeges lövöldözésre volt példa. Csak az elmúlt egy héten 9 másik lövöldözés volt az Egyesült Államokban, ezeknek összesen 4 halálos áldozatuk és 37 sérültjük volt.

Az ilyen támadások során általában 1-5 ember esik áldozatul, az elkövetők pedig jellemzően fehér férfiak. A portál szerint bár az év végéig 300 fölé fog emelkedni az ilyen események miatt elhunytak száma, 2018 ilyen szempontból nem számít kiugró évnek. 2016-ban 477 lövöldözést regisztráltak a hatóságok, amikor valaki – látszólag ok nélkül – emberekre támadt. Ebben az évben összesen 606-an estek áldozatul.

Tavaly 346 ilyen eseményről számolt be a sajtó, ezek közül az egyik legsúlyosabb a Las Vegas-i mészárlás volt, amikor egy férfi egy kaszinóhotel tetejéről nyitott tüzet a lenti úton zajló countryfesztivál résztvevőire.

Az országban továbbra is társadalmi vita zajlik a fegyvertartás szigorításáról: egyesek szerint ez mindenkinek alkotmányos joga, sőt elejét lehetne venni az efféle tragédiáknak, ha többen hordanának maguknál fegyvert. Mások úgy vélik, hogy a kevesebb fegyver kevesebb lövöldözést eredményezne.

Hozzászólások