EP – a horvátok Orbán mellett

EP – a horvátok Orbán mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Európai Parlament néppárti és konzervatív tagjai egyöntetűen a Sargentini-jelentés ellen szavaztak. Nem azért, mert úgy vélik, Magyarországon minden rendben van a jogállamisággal.

„Kislétszámú delegációnk a jelentés ellen szavazott. Magyarország szomszédos állam, és mi jószomszédi kapcsolatokat szeretnénk Budapesttel. Az viszont mindenképpen figyelemre méltó, hogy most az EP foglalkozik ilyen ügyekkel, múltkor, Lengyelország ügyében ugyanis az Európai Bizottság kezdeményezte a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását” – mondta újságíróknak Dubravka Suica, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-képviselője. Az Európai Néppártban helyet foglaló HDZ-t képviselő politikus hozzátette: azt szeretné, ha minél előbb lezárulnának a Magyarország elleni európai bírósági ügyek is.

A Sargentini-jelentésről szólva közölte: a dokumentum érdekes, s azt többféleképpen lehet értékelni. Az viszont baj, hogy a jelentés megosztotta az Európai Néppártot. „Szeretném, ha minél előbb helyreállna az egység. Nem hiszem viszont, hogy drámai lenne a helyzet, tiszteletben kell tartani a véleménykülönbségeket, ez a demokrácia” – magyarázta a Jutarnji List című horvát napilap szerint Suica.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.