Így látja a NATO az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlatot – videó

Így látja a NATO az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlatot – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megkezdődött Oroszország történetének eddigi legnagyobb hadgyakorlata, amelyben 300 ezer katona, 36 ezer harcjármű, ezer repülőgép és 80 hadihajó vesz részt. Az Oroszország ázsiai felében kezdett, egy hétig tartó Vosztok-2018 (Kelet-2018) másik különlegessége, hogy több ezer katonával Kína is csatlakozott. Moszkvában új katonai tengelyről, Brüsszelben, a NATO központjában pedig háborús készülődésről beszélnek. Megérkeztek a gyakorlatok készült első videók is.

Az eddigi legnagyobb orosz/szovjet hadgyakorlat az 1981-es Zapad–81 (Nyugat-81) volt, amelyben 100-150 ezer katona vett részt a Varsói Szerződés tagállamaiból. Most az orosz hadsereg felvonultatja legmodernebb harceszközeit: a nukleáris töltetek hordozására alkalmas Iszkander-rakétákat, valamint a T–90-es harckocsikat, illetve a Szu–34 és Szu–35-ös harci gépeket. Vlagyimir Putyin elnöksége idején már több komoly hadgyakorlatot rendeztek az országban, a Vosztok–2014-ben például 155 ezer ember vett részt. Moszkvai források szerint Putyin még ezen a héten személyesen is megtekinti a hadműveleteket végrehajtó egységeket.

©

„Oroszország világháborúra készül, a vezérkari főnökség arra számít, hogy 2020 után vagy egy világháború tör ki, vagy több regionális konfliktus, az ellenség pedig az USA és szövetségesei lesznek” – mondta újságíróknak Pavel Felgenhauer orosz katonai szakértő. Szerinte Kína részvétele kulcsfontosságú és árulkodó jel: arra utal, hogy a két ország valódi háborúra készül.

©

A NATO osztja a független orosz szakértő véleményét, a katonai szövetség szerint Moszkva egy nagy katonai akció főpróbáját tartja meg. „A mostani hadgyakorlat összhangban van a korábbi években látottakkal, azzal, hogy Moszkva agresszívabbá válik, s növeli katonai kiadásait és nemzetközi katonai jelenlétét” – mondta Dylan White NATO-szóvivő.

©

Moszkvában viszont azt állítják, a gyakorlat nem fenyegeti a NATO-t, már csak azért sem, mert a hadműveleteket Szibériában és a Távol-Keleten, messze a NATO-tagállamoktól tartják meg. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a jelenlegi nemzetközi helyzetben, amikor növekszik az Oroszország-elleneség, teljes mértékben indokolt, hogy Moszkva jelentősen fejleszti védelmi képességeit.

Egy videó a gyakorlatról: