Németh András
Németh András

Két korrupt ország szórja a közpénz és korlátozza a szabadságjogokat, miközben népeik éheznek – korábban így jellemezte Vlagyimir Putyin és Nicolás Maduro kapcsolatát az amerikai külügyminiszter. A venezuelai politikai fordulat újabb frontot jelent a fagyos hidegháborús viszonyban.

Váratlanul gyökeresen megváltozott a politikai környezet az évek óta súlyos gazdasági és politikai válságban vergődő Venezuelában: az USA, majd Washingtont követve egy sor állam a parlament ellenzéki elnökét, Juan Guaidót ismerte el az olajban gazdag latin-amerikai állam legitim vezetőjének. Az országot romba döntő hivatalos államfő, Nicolás Maduro nem hátrál, s a döntő szerepet játszó hadsereg is a szocialista politikus mögött áll. Legalábbis egyelőre.

Ellenzéki tüntetők éltetik Juan Guaidót, a venezuelai ellenzéki többségű parlament elnökét
©

Az első bombát a 35 éves Guaidó dobta le, a korábban szinte ismeretlen ellenzéki politikus – a törvényhozás elnöke – Caracasban bejelentette: Venezuela ügyvezető államfőjévé nyilvánítja magát, s miután átvette a tisztséget, megkezdi az előrehozott választások előkészítését. Az eredetileg mérnök végzettségű Guaidó valószínűleg a bejelentés előtt konzultált a legfontosabb országokkal, erre utal, hogy Donald Trump amerikai elnök feltűnő gyorsasággal – néhány perccel a caracasi bejelentés után – máris közölte, elismeri az ellenzéki vezetőt Venezuela ügyvezető államfőjének. Az USA-t rövid időn belül követte Brazília, Kolumbia, Peru, Chile, valamint Kanada is, s az Amerikai Államok Szervezete is Guaidót tartja az ország törvényes vezetőjének. 

Tüntetők által felgyújtott autó ég a nemzeti gárdisták egyik laktanyája közelében Caracasban 2019. január 21-én
©

Miközben a venezuelai válságban leginkább érintett környékbeli országok Guaidó mögé álltak, Caracasban és több városban az ellenzékiek ismét tüntetni kezdtek, s a buszvezetőből államfővé avanzsált Maduro lemondását követelik. A kormány számára aggasztó jel, hogy tüntetések robbantak ki két olyan caracasi munkásnegyedben is, amelyek korábban szilárdan az államfő mögött álltak.

Bár a Guaidó felszólította a hadsereget, hogy hátráljon ki Maduro mögül, s álljon át, a fegyveres erők egyelőre kitartanak az államfő mellett. Igaz, a hadsereg is megosztottnak tűnik, erre utal, hogy a hét elején az egyik caracasi alakulat fellázadt Maduro ellen.

Annak ellenére kitart a hadsereg, hogy az olajban gazdag Venezuela az utóbbi években szabadesésben zuhant válságba: az olajtermelés a napi 3,4 millió hordóról 2018-ra 1,2 millióra csökkent, az infláció kezelhetetlenné vált, s miközben a 23 milliós lakosságból már legalább hárommillióan elmenekültek, terjed az éhezés, egyre gyakoribbak az áramkimaradások, s korábban legyőzöttnek számító járványos betegségek sújtják a gyermekeket. Az infláció tavaly novemberben már elérte az éves 1,3 millió százalékot, ám továbbra is gyorsul a pénzromlás üteme: jelenleg átlagosan 19 naponként duplázódnak meg az árak.

Az elemzők szerint a tavalyi 18 százalékos GDP-csökkenés az idén is folytatódik, s a pénzromlás üteme az év végére elérheti a tízmillió százalékot. A helyzet 2014-ben kezdett el rohamosan romlani, amikor a költségvetési bevételek több mint 90 százalékát kitevő olaj világpiaci ára összeomlott, a büdzsé bevételi oldala is bezuhant.

Hatévnyi ámokfutás

Maduro 2013-ban vette át a hatalmat, miután az őt utódjának kiszemelő Hugo Chávez meghalt. A botcsinálta politikus január első napjaiban kezdte meg második elnöki mandátumát, ám egyértelműnek tűnik, hogy a győzelmet hozó választást elcsalta.

Nicolas Maduro
©

Maduro egyben mindent elkövetett, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket: 2016 októberében az államfőt kiszolgáló tagok szavazatával a legfelső bíróság elvette a parlament azon jogát, hogy beleszóljon a gazdaság ügyeibe, majd 2017 márciusában feloszlatta a parlamentet. Bár a komoly nemzetközi tiltakozás hatására ezt a döntést visszavonta, azért gondoskodott arról, hogy még inkább megnyirbálják a parlament jogköreit.

Maduro egyelőre nem hátrál, s amikor Trump közölte, hogy az USA az ellenzéket ismeri el legitim hatalomnak és Washington támogatni fogja Guaidót és szövetségeseit, az államfő azonnal megszakította az USA-hoz fűződő diplomáciai kapcsolatokat. Maduro szerint az USA távolról, az ellenzék távirányításával akarja kormányozni országát. „Elegen próbáltak már beleavatkozni Venezuela ügyeiben, a pokolba, nekünk is van büszkeségünk” – magyarázta döntését a venezuelai elnök. Maduro egyik szövetségese, María Iris Varela Rangel Twitter-üzenetben fenyegette meg Guaidót.

„Már előkészítettem neked a celládat és a rabruhádat. Remélem, hamar kinevezed a kormányod tagjait, hogy megtudjam, kit teszünk majd melléd, te hülye gyerek” – írta Maduro szövetségese.

A kulcs a hadsereg kezében

Elemzők szerint amíg a hadsereg kitart Maduro mellett, az ellenzéknek akkor sincs esélye a gyors győzelemre, ha az USA megszigorítja a Venezuela ellen már meghozott gazdasági és politikai szankciókat. Sokan akadnak ugyanis, akik szerint az ország gondjait elsősorban a jobboldali ellenzék, illetve a baloldali kormánnyal szemben álló szomszédok okozzák.

Az ellenzéknek arra is figyelnie kell, hogy Maduro egyszer – 2017-ben – már megmutatta, nem habozik erőszakot alkalmazni: amikor eldurvultak az ellenzéki tüntetések, több mint száz ellenzéki halt meg a nemzeti gárdával kirobbant összecsapásokban. Most is rombol az erőszak, csak szerdán 12 tüntető vesztette életét.

Ellenzékiek tüntetése Caracasban 2017. május 3-án
©

Az újabb amerikai szankciók a venezuelai olajexportot sújthatják, az ország megcsappant termelésének még mindig közel felét szállítja ugyanis az USA-ba. A válság elmérgesedésének ugyanakkor nem lesz igazán komoly hatása a világpiaci árakra: az elemzők a mostani fordulat előtt is arra számítottak, hogy az idén tovább csökken a venezuelai termelés, s a kimaradó mennyiség pótolható más forrásokból.

Jól jön egy távoli szövetséges

Venezuela ugyanakkor számíthat távoli szövetségesére, a térségben egyre aktívabbá váló Oroszországra. Maduro legutóbb tavaly decemberben járt Moszkvában, hogy pénzügyi segítséget kérjen Vlagyimir Putyin orosz államfőtől. Putyin – az USA legnagyobb bánatára – ígért is segítséget, s Moszkva már a múltban is megértő volt Caracassal szemben: 2017-ben átütemezték azt a 3,15 milliárd dolláros hitelnek a visszafizetését, amiből Maduro orosz fegyvereket vásárolt.

Az orosz segítség azonban nincs ingyen, a Kremllel barátságban lévő orosz olajipari vállalatok egymás után kapják a jobbnál jobb üzleti lehetőségeket Venezuelában. A legjobban a Putyin közeli szövetségesének számtó Igor Szecsin vezette Rosznyefty járt, amely naponta több százezer hordónyi olajat hoz felszínre Venezuelában. Korábban úgy tűnt, hogy a venezuelaiak Kínát választják stratégiai partnerként, ám 2013-ban fordult a kocka, és a korszerű fegyvereket és politikai támogatást ajánló Moszkva lett a fő szövetséges.

Nem kizárt, hogy Trump részben azért is állt gyorsan Guaidó mögé, mert zavarja őt az oroszok venezuelai nyomulása: Washington például azt is aggasztónak találta, hogy december közepén orosz harci gépek érkeztek – egyelőre csak átmeneti jelleggel – Venezuelába.

„Két korrupt ország szórja a közpénz és korlátozza a szabadságjogokat, miközben népeik éheznek” – írta az orosz gépek érkezésének a napján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Komoly parkolási vendetta, simán eltolta a mögé parkoló autóst – videó

Komoly parkolási vendetta, simán eltolta a mögé parkoló autóst – videó

Megköszönte a Mazsihisz Karácsony Gergely bocsánatkérését

Megköszönte a Mazsihisz Karácsony Gergely bocsánatkérését

Megvan, ki melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt

Megvan, ki melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt

Meghívta egy ingyen ebédre egy vietnami kifőzde Trumpot és Kim Dzsong Unt

Meghívta egy ingyen ebédre egy vietnami kifőzde Trumpot és Kim Dzsong Unt

Több mint 120 milliót nyúltak le egy amerikai filmproducertől, Szegeden állnak bíróság elé

Több mint 120 milliót nyúltak le egy amerikai filmproducertől, Szegeden állnak bíróság elé

Könnyekig hatódott Gary Sinise, mikor amerikai sztárok és katonák köszönték meg neki, amit a veteránokért tesz

Könnyekig hatódott Gary Sinise, mikor amerikai sztárok és katonák köszönték meg neki, amit a veteránokért tesz