Új pozíciót nézett ki magának a bukott szlovák miniszterelnök

Új pozíciót nézett ki magának a bukott szlovák miniszterelnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Robert Fico politikai játszmájának áldozata lett a szlovák alkotmánybíróság, amelynek a volt kormányfő az elnöke szeretne lenni. Arra vár, hogy az államfői posztra olyasvalaki kerüljön, aki ezt a tervét támogatja.

A szlovák alkotmánybíróság tevékenységét korábban is nehezítették politikai viták, amelyek miatt késett az új bírák megválasztása vagy kinevezése. Már 2007-ben is megesett, hogy három hétig az alkotmánybírók csak négyen voltak. Most először történt meg azonban, hogy a jogállamiság egyik alapvető intézményének a működését egyetlen ember ambíciója és bosszúvágya bénította meg, legalább néhány hónapra. Az egész bonyodalom ugyanis csak azért keletkezett, mert Robert Fico volt miniszterelnök a fejébe vette, hogy az alkotmánybíróság elnöke akar lenni. És hogy magáncélját elérje, semmitől sem riad vissza.

Kényszerű lemondása óta állandóan keresi a módját, hogyan szerezzen ismét valamilyen tekintélyes közfunkciót – már csak azért is, hogy ne kelljen bukott emberként lelépnie a politika színpadáról. Először azt találta ki, hogy távozásra kényszeríti a népszerű külügyminisztert, MIroslav Lajcákot, és maga ül a helyére. Arra is képes volt, hogy Lajcákot nyilvánosan megalázza, csak hogy lemondásra bírja, és még az sem zavarta, hogy ezzel részben a pártja alatt vágja a fát.

További részletek a legfrissebb HVG-ben!

©
Hozzászólások