szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra az 50 emberéletet követelő christchurchi merényletben meghaltak listáját, ám egyre több részlet kerül nyilvánosságra az áldozatokról. Az egyik például egy hároméves fiú, Ibrahim Muszad, aki bátyja szerint imádott nevetni, állandóan mosolygott. A gyilkosról, a 28 éves Brenton Tarrantról is mind többet tudni, az bizonyos, hogy évekig készült a merényletre, és az első bírósági meghallgatáson az is kiderült, nem bánta meg tettét. Christchurch pedig az a város, amelyet úgy hívnak, a legangolabb város Anglián kívül.

„Úgy emlékszem rá, mint egy csecsemőre, akit már majdnem elvesztettünk születése pillanatában is. Egy kis bátor harcos volt, és olyan nehéz elhinni, hogy valaki olyan lőtte le, akinek senki és semmi sem számít” – mondta a 14 éves Szajad Milnéről édesapja. A fiú, aki focistának készült, édesanyjával volt a megtámadott mecsetben, és testvére szerint a felvételeken látszott, ahogy vértócsában fekszik a padlón.

©

A talán legidősebb áldozat a 71 éves Daud Nadi volt. Az Afganisztánban született férfi a szovjet invázió elől menekülve, az 1980-as években költözött Új-Zélandra. Mérnök volt, imádta a régi autókat, ő volt a helyi afgán közösség egyik vezetője. A szemtanúk szerint Nadi a testével védte a többieket, amikor a fegyveresek betörtek az épületbe. 

Naem Rasid Pakisztánból érkezett, és tanárként dolgozott Christchurcben. Ő volt az, aki a videófelvételek tanúsága szerint megpróbálta feltartóztatni a fegyveres támadót. „Nagyon bátor volt, sokan mondták azt, hogy már csak azzal is többeket megmentett, hogy megpróbálta megállítani a gyilkost” – idézte a BBC az ötvenéves férfi testvérét. Az áldozatok között van Talha Rasid is, Naem Rashid legidősebb fia. 21 évet élt, tizenegy volt, amikor a család Új-Zélandra érkezett.

Meghalt az Indiából érkezett Farhaj Ahsan is, aki húszévesen döntött az Indiából távozás mellett. Christchurcben megnősült, most egy hároméves lány és egy féléves fiú maradt utána árván.

A szíriai háború elől elmenekült Khaled Mustafának nem volt ideje megszokni az új-zélandi életet: tavaly érkezett a szigetországba családjával, s úgy érezte, végre biztonságban van. Mustafa egyik fia ugyancsak meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült.

Felkészült gyilkos

A 28 éves Brenton Tarrant az első, aki ellen a fegyveresek közül vádat emeltek tömeggyilkosság miatt, s valószínűleg ő volt az, aki vezette a gyilkosok csapatát. A támadás előtt az ausztrál állampolgárságú, de Új-Zélandon is gyakran megfordult férfi közzétett egy 74 oldalas nyilatkozatot, amelyben fasisztaként és a fehér felsőbbrendűség híveként beszél magáról, s azt állította, a támadásokkal az Európában elkövetett véres iszlamista terrorcselekményeket kívánta megbosszulni.

©

A támadás előtt Tarrant sokat utazott, megfordult Európában is: egyebek mellett Romániában, Magyarországon, Bulgáriában, Boszniában, Horvátországban, Szerbiában és Törökországban is járt, valószínűleg meg akarta látogatni azokat a helyszíneket, ahol már évszázadokkal korábban összecsaptak a keresztények és a muszlimok. Fegyverére olyan hadvezérek és katonák nevét írta, akik harcoltak a török ellen, így többek között Hunyadi János neve is géppisztolyon volt. Tavaly megfordult Pakisztánban is, ahol a házigazdák szerint egyszerű turistaként viselkedett. Imádta a helyi ételeket, reggel elment és csak este jött haza” – idézte a CNN a hotel egyik alkalmazottját.

Az ausztrál rendőrség szerint a szélsőjobbos terrorista gyakorlatilag nem volt ismert a hatóságok előtt: csupán kisebb közlekedési szabálysértések miatt szerepelt a neve a nyilvántartásokban. Tarrant, aki az öldöklés közben egy boszniai szerb katonadalt is énekelt, egy ausztráliai fitneszteremben dolgozott, ahol kollégái úgy ismerték őt, mint egy átlagos embert, aki semmiféle szélsőségesség jelét nem mutatta.

A legangolabb város Anglián kívül

Christchurch – egy csendes és nyugodt vidéki város – nem először került be a hírekbe: 2011-ben földrengés rombolta le a jelképének számító katedrálisát, és a romok alatt 185 ember vesztette az életét.

A 340 ezres város lakosságának 1-2 százalékát teszik ki a muszlimok, és a helyiek szerint a két megtámadott mecset közelsége, valamint a biztonsági intézkedések hiánya miatt a merénylőknek könnyű dolguk volt, nem kellett semmiféle ellenállásra számítaniuk.

©

A földrengés utáni években Christchurch a helyreállításra összpontosította a figyelmét, és leálltak a menekültbefogadó programok. Tavaly azonban ismét megnyílt a befogadóállomás, s elsősorban Szíriából érkeztek újabb menekültek a településre. Ez azonban egyáltalán nem volt tömeges, az országba sokáig évente 750 menekültet fogadtak be, és a kvótát csak pár éve emelték 1500 fősre. A déli sziget városai pedig megnyíltak, mert az elvándorlás miatt szükség volt új letelepülőkre.

Az elemzők szerint az sem kizárt, hogy az ausztrál állampolgárságú gyilkos választása azért esett éppen Új-Zélandra, mert az ottani lakosság békeszerető hírében áll. „Új-Zéland minden olyanért kiállt, amit ezek az emberek gyűlölnek. Ez egy szép ország, ahol az emberek befogadóak, s bár nem tökéletes a különféle népcsoportok közötti viszony, az ország próbál ezen javítani. És jelen van a tolerancia, a sokszínűség és a barátságosság” – vélekedett Robert Patman, egy helyi politológus. Szerinte az altright mozgalom képviselői azt akarják bebizonyítani, hogy a nyugati világ és a muszlim vallás összeférhetetlen, Christchurch pedig pont azt bizonyítja, mennyire nincs igazuk.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghan Markle állításait kivizsgáltatná a Munkáspárt

Meghan Markle állításait kivizsgáltatná a Munkáspárt

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon

A szakemberek szerint a harmadik hullámban sokkal több gyermek betegszik meg Magyarországon

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány