szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kőrös Intercity vonattal utazott az ausztrál állampolgár, az új-zélandi terrorista, Brenton Harrison Tarrant.

Megírtuk korábban, a TEK is vizsgálja a terrorista magyar útját.

A TEK most közleményt adott ki, amiben az áll, hogy: Brenton Harrison Tarrant tavaly november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrend szerinti járattal. „A férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett” – írták.

Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit.

Beszámoltunk arról is, hogy Tarrant a támadás előtt és alatt is katonai dalokat hallgatott, köztük szerb nacionalista alkotásokat, fegyverét pedig muszlimellenes szövegekkel, illetve a muszlimok ellen hadjáratot vezető személyek nevével dekorálta ki, ráírta például Hunyadi János nevét (John Hunyadiként), illetve Szilágyi Mihályét is. Mindketten fontos szerepet játszottak az 1456-os nándorfehérvári ütközetben, amikor a magyarok visszaverték a túlerőben lévő török sereget.

Tarrant március 15-én az új-zélandi Christchurchben mecsetekben nyitott tüzet, és megölt 50 embert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!