szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz közelálló személyek befolyásolni kívánták a szerdai dél-afrikai parlamenti választás kimenetelét, és azon dolgoztak, hogy javítsák a kormányzó ANC eredményét. Erről a The Guardian számolt be, helyi forrásokra hivatkozva.

Az orosz erőfeszítések mögött a „Putyin szakácsaként” ismert Jevgenyij Prigozsin áll, s a dél-afrikai lapok által kiszivárogtatott dokumentumok szerint az európai szakértők olyan kampányt terveztek, amelyben támogatják az ANC-t és megpróbálják diszkreditálni a Nyugat-párti politikai erőket.   Az 1994 óta tartott hatodik szabad választásokon a kormányzó ANC a fő esélyes, ám a párt támogatottsága csökkenőben van, s a szavazás előtt készült felmérések – legalábbis az oroszok által értékelt kutatások – azt mutatták, hogy a párt nem szerzi meg feltétlenül a voksok több mint ötven százalékát. A The Guardian szerint az operatív tevékenységet a Prigozsinnak dolgozó Pjotr Bicskov végezte, s a dezinformációs kampányt egy orosz civilszervezet, az Association for Free Researc and International Cooperation (Africa) készítette.

Oroszország az utóbbi időben egyre aktívabbá válik Afrikában, októberben Moszkvában szervezik meg az Oroszország-Afrika csúcstalálkozót, s elemzők szerint a Kreml célja, hogy a Nyugat-ellenes erőket támogassa.

Korábban arról érkeztek hírek, hogy az ugyancsak Prigozsinhoz köthető személyek és ügynökök a madagaszkári elnökválasztást próbálták meg befolyásolni, és több jelöltnek is komoly összegeket ajánlottak, ha az esetleg általuk megnyert választás után hajlandóak megváltoztatni a szigetország külpolitikai irányvonalát. A madagaszkári kísérletekről itt írtunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hagyomány, egy apró csavarral: így teheti különlegessé az ünnepi menüt!

Hagyomány, egy apró csavarral: így teheti különlegessé az ünnepi menüt!

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban