Putyin trollhadserege is készül az EP-választásra

Putyin trollhadserege is készül az EP-választásra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Oroszország az amerikai elnökválasztás után az EP-szavazás eredményét is manipulálni akarja – állítják az EU vezető politikusai, akik ennek ellenére a töredékét költik a védelemre annak, amit Moszkva a támadásra fordít.

Az EU annak ellenére költ viszonylag keveset az álhírek elleni harcra az EP-választás előtt, hogy Brüsszelben tisztában vannak a tét nagyságával – olvasható az e heti HVG-ben. Az unió ötmilliójával szemben az orosz oldalon 1,1 milliárd euró áll, brüsszeli adatok szerint Moszkva évente ennyit költ a kormánypárti médiumok támogatására s a Kremllel egyeztetett kampányok finanszírozására. A pénz jelentős része a szentpétervári trollgyáraknak jut, ahol napi 24 órában fizetett bérkommentelők serege ontja az orosz álláspontnak megfelelő bejegyzéseket.

Az amerikai központú SafeGuard Cyber kiberbiztonsági intézet elemzése szerint az európai polgárok több mint fele találkozott már az oroszországi szereplők által terjesztett dezinformációkkal. Az elemzés arra jutott: az oroszok az EP-szavazás idejére más taktikát választottak, mint amit a 2016-os amerikai elnökválasztás során alkalmaztak. „A dezinformációs kampány során a közösségi oldalakon posztolgató trollok felerősítik az európai szélsőségesek üzeneteit, s ezzel akarnak megosztottságot kelteni a társadalomban” – magyarázta Otavio Freire, az intézet társalapítója.

Részletek az e heti HVG-ben.

Hozzászólások