Őrizetbe vettek két embert a lyoni robbantás miatt

Őrizetbe vettek két embert a lyoni robbantás miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A péntek délutáni detonációban 13-an sérültek meg.

A francia rendőrség őrizetbe vett két férfit a 13 sebesültet követelő pénteki lyoni robbantással összefüggésben - jelentették be hétfőn a francia hatóságok. 

Az első őrizetbe vételről először Christophe Castaner belügyminiszter adott hírt a Twitteren, de részleteket nem írt az ügyről. A párizsi ügyészség viszont azt is közölte, hogy a feltételezett elkövető egy 24 éves férfi, és Lyonban vették őrizetbe. Rövid időn belül Gérard Collomb lyoni polgármester közölte, hogy egy második férfit is őrizetbe vettek, ezt azután az ügyészség is megerősítette. 

Collomb közlése szerint az egyik gyanúsított egy informatika szakos egyetemi hallgató. "Megkönnyebbülés ez minden lyoni lakosnak. Úgy vélem, az ügy megoldódott. Ha itt egy hálózat volt a háttérben, akkor azt sikerült azonosítani, és bizonyosan fel fogják számolni", mondta a polgármester a BFM televíziónak.

©

Lyon központjában múlt pénteken lépett működésbe egy szerkezet, a gyanú szerint egy csomagba rejtett levélbomba robbant. A sérültek közt egy 8 éves kislány is volt. A rendőrség azonnal lezárta a környező utcákat, és térfigyelő kamerák felvételei alapján vizsgálták a történteket, illetve próbálták beazonosítani az elkövetőt. A rendőrség ezután több fényképet is közzétett az első számú gyanúsítottról a Twitteren, sok szemtanú jelentkezett is a felhívására, közülük többtucatnyit meg is hallgattak.

Rémy Heitz, a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész szombaton azt közölte, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A robbantással kapcsolatban egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

Emmanuel Macron francia elnök, aki más témában tévébeszédet készült mondani, a történtekről értesülve támadásnak nevezte a detonációt.

Hozzászólások