Összeomlás szélén az olasz kormánykoalíció

Összeomlás szélén az olasz kormánykoalíció

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Könnyen új választások lehetnek, bár augusztusban a bezárt parlamenttel és a nyaraló olaszok tömegeivel nem szokás az országban politikai válságot szítani.

Megbeszélést tartott Guiseppe Conte olasz miniszterelnök és Sergio Mattarella elnök, mert szélsebesen terjed a pletyka, hogy vége az olasz kormánykoalíciónak. A hírre a tulajdonosok elkezdtek megválni az olasz államkötvényeiktől, írja a Reuters. A koalíciót alkotó pártok, az 5 csillag mozgalom és a Liga már hónapok óta politikai ügyeken vitatkoznak. Ez szerdán csúcsosodott ki, amikor egy vasúti ügyben egymás ellen szavaztak a parlamentben.

Conte nem beszélt a megbeszélésen a lemondásáról, amire az árfolyamok kissé korrigáltak. Conte nem volt hajlandó kommentálni a megbeszélés hírét. Később Matteo Salvini, a Liga elnöke arról beszélt egy gyűlésen, véget vet a kormánynak, de nem fejtette ki bővebben ennek mikéntjét.

Conte lemondta előre meghirdetett sajtótájékoztatóját, Liga-források arról beszéltek a Reutersnek, hétfőn árulhat el többet.

Az 5 Csillagnak több mandátuma van a parlamentben, de a Liga most kétszer olyan népszerű, mint a koalíció másik pártja, és időről időre lebegteti, hogy előrehozott választásokat fog elérni.

De, emlékeztet a Reuters, Olaszországban merőben szokatlan lenne egy augusztus közepi politikai válság a nyári szüneten lévő parlamenttel és a nyaraló olaszok millióival.

Hozzászólások