Terrorszervezetté nyilvánították az Országos Fegyverszövetséget San Franciscóban

Terrorszervezetté nyilvánították az Országos Fegyverszövetséget San Franciscóban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A város vezetőségének ülésén egyhangúlag fogadták el a határozatot, amely elítéli a fegyvertartás és fegyvervásárlás mellett mindig aktívan kampányoló és politikusok kampányait anyagilag segítő szervezetet.

A város szerdán belföldi terrorista szervezetnek nyilvánította az Országos Fegyverszövetséget (NRA), amely az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb szervezete.

A határozat egyebek mellett leszögezi, hogy az "Egyesült Államokat a fegyveres erőszak járványa sújtja", és egyben kárhoztatja a fegyverszövetséget, amiért "népszerűsíti a fegyverek tulajdonlását, és erőszakra ösztökéli a fegyvertulajdonosokat".

"Minden országban vannak erőszakos és gyűlölködő emberek, de egyedül Amerikában tesszük lehetővé nekik, hogy katonai jellegű fegyverekhez jussanak, ami nagyrészt az Országos Fegyverszövetség befolyásának köszönhető"

– olvasható a dokumentumban.

A városatyák egyúttal azt szorgalmazzák, hogy San Francisco és a megye is gondolja újra kapcsolatait azokkal a vállalatokkal, amelyek az NRA-vel üzletelnek.

Az NRA a Twitteren reagált a döntésre, amelyről azt írták, meggondolatlan támadás egy törvénytisztelő szervezet, annak tagjai és mindazon szabadságjogok ellen, amelyeket képviselnek. "Rendíthetetlenek maradunk – vezérelnek minket az értékeink és az azokba vetett hitünk, akik valódi megoldást akarnak találni az erőszakra" – írták.

A demokrata párti vezetésű városban akkor született meg a határozat gondolata, amikor júliusban a San Franciscótól délre fekvő Gilroy fokhagymafesztiválján egy férfi tüzet nyitott a résztvevőkre, és ámokfutása három halálos áldozatot követelt.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a több halálos áldozatot követelő fegyveres ámokfutások és fajgyűlölő indíttatású, szélsőséges merényletek, a kongresszus törvényhozói pedig nem tudnak egyetértésre jutni abban, hogyan fékezzék meg ezt a tendenciát.

Hozzászólások