Így harcol Németország az antiszemitizmus és a szélsőjobb ellen

Így harcol Németország az antiszemitizmus és a szélsőjobb ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tízpontos tervet dolgozott ki a német belügyminisztérium a szélsőjobbos erőszak elleni harc hatékonyságának a növelésére. A tervet az után tették közzé, hogy október 9-én egy antiszemita merénylő két embert ölt meg Halléban, a helyi zsinagóga előtt.

Horst Seehofer német belügyminiszter és a 16 tartományi belügyminiszter közösen dolgozta ki a tervet, amelynek célja, hogy hatékony megoldás találjon arra, hogy miközben nő a szélsőjobboldal befolyása, a radikálisok között egyre többeknek van lőfegyvere.  A 27 éve hallei merénylőnek ugyan végül nem sikerült bejutnia a zsinagógába, de mielőtt a hatóságok őrizetbe vették volna őt, két embert halálosan megsebesített.

A németek tíz pontja:

-  A szélsőjobboldali személyek és hálózatok felkutatása:  ennek érdekében javítani kell a szövetségi és tartomány titkosszolgálatok együttműködését, hogy megtalálják a virtuális és a való világban működő szélsőséges sejteket.

- Javítani kell a titkosszolgálatok és a rendőrség együttműködését és információcseréjét.

- Erősíteni kell a zsinagógák biztonságát, s miközben állandó kapcsolatot kell fenntartani a zsidó szervezetekkel, valamennyi zsidó imahelyhez rendőröket kell vezényelni.

- Élni kell a betiltás lehetőségével: érvényt kell szerezni az eddigi betiltó határozatoknak, és meg kell találni azokat az új csoportokat is, amelyek a német törvényekkel ellentétes tevékenységet folytatnak.

- A szélsőségesek rendezvényeinek megakadályozása: meg kell találni azokat a sport-illetve kulturális rendezvényeket, amelyeknek látogatói elsősorban az antiszemita, illetve szélsőjobboldali körökből kerülnek ki, és meg kell akadályozni ezek megrendezését.

- Jogi rugalmasság: a törvényeket alkalmassá kell tenni arra, hogy ellenőrizzék, illetve félbeszakítsák a szélsőségesek egymás közötti kommunikációját. El kell érni, hogy az internetes szolgáltatók az EU-ban töröljék az illegális tartalmakat.

- Biztosítani kell a megfelelő forrásokat: a szövetségi és a tartományi kormányoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az irányításuk alatt álló rendőri és titkosszolgálati erők hatékonyan végezhessék munkájukat.

- Az ítélkezés felgyorsítása: a lehető leggyorsabban ki kell vizsgálni az antiszemita bűncselekményeket, és hasonlóan kell eljárni a tiltott tartalmak esetén is.

- Célzott megelőzés: deradikalizációs programokat kell indítani a zsidószervezetek bevonásával.

- El kell távolítani a közalkalmazottak között lévő szélsőségeseket: meg kell találni a kormányhivatalokban, a rendfenntartó erőknél, illetve a hadseregben szolgáló szélsőségeseket.

A DW német hírportál szerint ugyancsak egyezség született arról, hogy felülvizsgálják a fegyvertartási engedélyeket, s bevonják azokét, akik szélsőséges eszméket vallanak.