Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NATO-csúcson "bekapcsolt mikrofon mellett" beszélte ki az amerikai elnököt több vezető politikus.

Donald Trump kétszínűnek nevezte Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, aki egy videó tanúsága szerint azzal viccelődött, hogy az amerikai elnök megint elkésett valahonnan. Trump szerint Trudeau azért viselkedik vele így, mert nem örült annak, hogy Trump figyelmeztette arra, Kanada még mindig nem költi védelemre GDP-jének két százalékát. Trump ezután lemondta a londoni NATO-csúcs utánra tervezett sajtókonferenciáját. A csúcs mégsem teljes kudarc, ugyanis sikerül elfogadni a tagállamok közös nyilatkozatát.

A keddi londoni NATO-csúcson készült videót a CBS amerikai televízió tette elsőként közzé, s azon az látszik, illetve hallatszik, amint a Trudeau-val, Emmanuel Macronnal és Mark Rutte holland kormányfővel beszélgető Boris Johnson brit miniszterelnök felteszi a kérdést, hogy "ezért késett?", és bár nem mond nevet, sejthető, hogy Trumpról beszélgetnek.

Pláne, hogy Trudeau erre azt mondja: Azért késett, mert megint negyvenperces külön sajtótájékoztatót tartott. Így egyértelmű, hogy az amerikai elnökről volt szó, mert egy keddi sajtótájékoztatón Trump nagyon hosszú válaszokat adott a kérdésekre.

Trump, aki a NATO alapításának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett londoni csúcson Macronnal is összeveszett, Trudeau titokban felvett megjegyzése után bejelentette, lemondja a csúcs utánra tervezett sajtótájékoztatóját. „Eleget tartottam már” – magyarázta.

A viták ellenére azért legalább sikerült elfogadni a közös nyilatkozatot, amelyben elsősorban arról esik szó, hogy a tagállamok további lépéseket tesznek azért, hogy védelmi kiadásaik összege elérje a GDP-jük két százalékát. Azt is hangsúlyozták, hogy az észak-atlanti szövetségnek többféle fenyegetéssel kell szembenéznie.

„Oroszország agresszív lépései az egész észak-atlanti térség biztonságát fenyegetik, s további fenyegetést jelent a terrorizmus valamennyi jelentkezési formája is. Az állami és nem állami szereplők nem tartják be a nemzetközi jog szabályait, s a szabályozatlan migráció is komoly nehézségeket okoz, kiber és hibrid fenyegetésekkel is szembe kell néznünk” – áll a nyilatkozatban.

Hozzászólások