Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Impeachment: megszavazták a Trump elleni vádpontokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A képviselőház várhatóan jövő hét szerdán szavazhat a pontokról.

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága 23:17 arányban megszavazta pénteken a Donald Trump elnök alkotmányos felelősségre vonását (impeachment) hivatalosan is elindító eljárás vádpontjait.

A bizottság párthovatartozás szerint voksolt: vagyis a demokrata párti törvényhozók valamennyien megszavazták a szöveget, a republikánusok pedig egyöntetűen elutasították. A két vádpontról szóló szöveget a képviselőház egésze elé terjesztik szavazásra, amelyet várhatóan a jövő szerdán tartják.

Az egyik vádpont szerint Trump egy külföldi hatalmat használt fel kampánycéljai elérése érdekében. Mint ismeretes, a vád szerint Trump Volodimir Zelenszkij frissen megválasztott ukrán elnököt arra akarta rávenni, hogy terhelő bizonyítékokkal szolgáljon Joe Biden demokrata elnökjelölt ukrajnai érdekeltségekkel rendelkező fiáról. A másik vádpont szerint az amerikai elnök akadályozta a kongresszus munkáját. Miután Nancy Pelosi házelnök bejelentette az elnök elleni eljárás előkészítését, Trump megtiltotta adminisztrációjának, hogy a képviselőház bizottságainak idézésének engedve megjelenjenek a bizottsági meghallgatásokon.

Elemzők szerint bizonyosra vehető, hogy a kongresszus demokrata többségű alsóháza megszavazza az impeachment-eljárás megindítását a republikánus elnök ellen. Ezt követően, a törvények értelmében, az ügy a szenátus elé kerül, ahol az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts vezetésével lefolytatják a pert az elnök ellen. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője csütörtök este egy televíziós interjújában azt hangoztatta" "zéró esélye" van annak, hogy elmozdítsák hivatalából Donald Trumpot.

Legutóbb 1998-ban kezdeményeztek impeachmentet az USA-ban, akkor Bill Clintonnal szemben indult eljárás, sikertelenül.

Hozzászólások