szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner 50 ezer eurót vett ki a bankból, mikor megtalálták a holttesteket.

Egész Szlovákiát megrázta, mikor az otthonukban meggyilkolták a 27 éves oknyomozó újságírót, Jan Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kusnirovát.

A gyilkosság megrendelésével a hatóságok Marian Kocner üzletembert gyanúsítják. Kuciak a halála előtt éppen azt kutatta, hogyan működnek együtt a szlovák üzleti és politikai élet szereplői az olasz 'Ndrangheta maffiával.

A szlovák Denník N hozzájutott azokhoz a biztonsági kamerás felvételekhez, amelyeken Marián Kočner 50 ezer euró készpénzt vesz fel a Tatra Bankból csupán egy nappal azután, hogy a gyilkosságok nyilvánosságra kerültek.

Ennek hátterében az állhat, hogy egy nappal korábban, február 26-án a gyilkosságok vádlottai, Miroslav Marček és Szabó Tamás több pénzt követeltek a megrendelőtől, írja a Parameter. Másfél hónappal Kočner letartóztatása előtt az üzletember 300 ezer euró készpénzt vett fel a bankból. A bank a felvételeket átadta a rendőrségnek.

Eközben a bíróságon

Decemberben kezdődött meg az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolásának pere Szlovákiában. Az egyik elkövető már 2019 áprilisában bevallotta, hogy ő lőtte le az újságírót és menyasszonyát Pozsony melletti otthonukban.

A volt szlovák katona, Miroslav Marcek hétfőn a bíróság előtt is beismerő vallomást tett. Beismerése akár a potenciálisan életfogytig tartó börtönbüntetését is csökkentheti, írja a Reuters.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!