Koronavírus: Oroszország már a fertőzés tömegessé válására is készül

Koronavírus: Oroszország már a fertőzés tömegessé válására is készül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felszállt Vuhanban az orosz állampolgárokat hazaszállító első katonai repülőgép.

Elindultak Burjátföldről azok az orosz katonai gépek, amelyek a 132 Vuhanban tartózkodó orosz állampolgárt szállítják el, közölte az orosz védelmi minisztérium. Az akcióban öt, fedélzetén egészségügyi szakembereket és orvosi berendezéseket szállító Il–76-os vesz részt, amelyek Kínából visszatérve Ulan-Udében vesznek majd fel üzemanyagot.

Szergej Krajevoj, az egészségügyi minisztérium helyettes vezetője kedden azt mondta, hogy

a tárcának nincs a koronavírus elterjedésére vonatkozó prognózisa, ezért felkészül a fertőzés tömegessé válására.

Oroszországnak legkevesebb kétheti készlete van az egyéni védekezéshez szükséges eszközökből: védőmaszkból, köpenyből és gyógyszerkészítményekből. Korábban sajtójelentésekből az derült ki, hogy a maszkok mind a fővárosi gyógyszertárakban, mind az online forgalmazóknál elfogytak.

Krajevoj elmondta, hogy Oroszországban eddig nem dolgoztak a vakcina előállításán, mert még mindig nem áll rendelkezésre a klinikai kísérletekhez szükséges fajtaváltozat az új koronavírusból.

A tisztségviselő szerint eredeti élő vírus birtokában az oltóanyag 2-5 hónap alatt fejleszthető ki.

Krajevoj azt mondta, hogy sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint az új koronavírus elsősorban a mongoloid férfiakra veszélyes.

Az orosz belügyminisztérium közölte, hogy megkezdte annak a törvénynek az előkészítését, amelynek alapján kitoloncolhatók lesznek a vírussal fertőzött külföldiek.

Hétfőn egyébként az utolsó szervezett orosz turistacsoport is hazatért Kínából.

Hozzászólások