Elmagyarázta a német szakértő, miért nem kell pánikolni a reprodukciós ráta emelkedésétől

Elmagyarázta a német szakértő, miért nem kell pánikolni a reprodukciós ráta emelkedésétől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet elnökhelyettese rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a mutató emelkedése körüli nyugtalanság miatt.

Nem jelenti a koronavírus-járvány németországi erősödését a kórokozó mozgását jelző úgynevezett reprodukciós ráta (R) emelkedése – mondta Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Lars Schaade hangsúlyozta, hogy az R értékét egy sor tényező befolyásolja, köztük a regisztrált új fertőzések számának csökkenése. Minél alacsonyabb az új esetek száma, annál nagyobb kilengéseket okoz a változása a reprodukciós rátában.

Befolyásolják a helyi járványkitörések is, amelyek egyre inkább jellemzőek Németországra. Ezt mutatják az idősotthonokban vagy húsipari dolgozók szállásain talált gócok.

A reprodukciós ráta az utóbbi napokban a vírus visszaszorulásának és terjedésének határát jelző 1 fölé emelkedett (ha R=1, az azt jelenti, hogy egy fertőzött egy embernek adja át a koronavírust). Ám a napi ingadozásokat „kisimító” és a trendeket jobban mutató „stabil” R érték az utóbbi egy héten egyetlen napon sem volt 1 felett – magyarázta az RKI elnökhelyettese.

Mint mondta, az utóbbi hetekben tapasztalt tendenciák alapján

leginkább az tűnik valószínűnek, hogy a regisztrált új esetek száma beáll az ezer körüli szintre, az R pedig 1 körül ingadozik.

Arról is beszélt, hogy az utóbbi napok értékei – amelyek 0,83 és 1,13 között alakultak – nem különösebben jelentősek, aggasztó akkor lenne a helyzet, ha hosszabb ideig az 1,20-1,30 körüli szinten lenne a reprodukciós ráta, vagyis ha minden 100 új fertőzött további 120-130 embernek adná tovább a vírust. Ilyen helyzetben ismét robbanásszerű, exponenciális növekedésnek indulna az új esetek száma, és a járványt megint csak szigorú korlátozásokkal, a társadalom és a gazdaság működésének befagyasztásával lehetne a kezelhető szintre lassítani.

Schaade kiemelte, hogy kellő körültekintéssel meg lehet akadályozni az újabb nagyszabású fertőzéshullámokat.

A járvány enyhül, de a vírus továbbra is „közöttünk van”, és védőoltás hiányában a közösségi immunitás kialakulásáig nem tűnik el. Mozgását – terjedését, visszaszorulását – csak az emberi magatartás befolyásolja, így a fertőzéshigiéniai szabályok betartásával el lehet kerülni a járványhelyzet romlását

– mondta az elnökhelyettes.

Az intézet kimutatása szerint Németországban keddig 170 508 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-29), ami 933 esettel több az egy nappal korábbinál.

A vírus okozta betegségben (COVID-19) meghalt igazolt fertőzöttek száma 116-tal 7533-ra emelkedett.

A gyógyultnak minősülő – a fertőzésen már túljutott igazolt fertőzöttek – becsült száma 147 200, ami 1600-zal több vasárnaphoz képest. Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.

Hozzászólások