Az oxfordi vakcinából is berendelt 400 millió adagot az EU

Az oxfordi vakcinából is berendelt 400 millió adagot az EU

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Az uniós oltóanyag-beszerzés már 900 millió dózisnál tart, Magyarország ötmillióra jelentkezett be korábban.

Még több koronavírus elleni oltóanyagot rendelt Brüsszel: ezúttal a jelenleg legígéretesebbnek tűnő brit AstraZeneca brit gyógyszeripari csoporttal kötött megállapodást 400 millió adag vakcináról.

Az Oxfordi Egyetemen fejlesztett oltóanyag a WHO táblázata szerint jelenleg már a klinikai tesztek harmadik fázisában tart, azaz több tízezer emberen próbálják ki hatékonyságát és biztonságát. (Az Európai Bizottság közleményében ezzel ellentétben egyelőre csak a második fázis megkezdéséről írnak.)

Az Európai Bizottság arról állapodott meg a gyártóval, hogy ha a vakcina hatásos a Covid–19 ellen, 300 milliót vásárol belőle a tagállamok nevében, és fenntartja a lehetőséget, hogy még további 100 milliót vásároljon. Brüsszel tervei szerint az oltóanyagból szegényebb országoknak és más európai államoknak is jutna.

Ahogy korábban megírtuk, a világon hatalmas versenyfutás kezdődött a még fejlesztés alatt álló oltóanyagok beszerzéséért. Az Európai Bizottság június 17-én jelentette be saját oltóanyag-stratégiája részleteit. Ennek lényege, hogy a tagállamok nevében előzetes piaci kötelezettségvállalásokat tesz a nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasztott oltóanyaggyártóknak. Emellett a gyártók kezdeti költségeinek egy részét is átvállalja, ehhez a 2,7 milliárd eurós vészhelyzeti költségvetés áll rendelkezésére. (Ha ez nem elég, akkor az Európai Beruházási Bank is nyújthat kölcsönt.)

A stratégia részeként a Bizottság július 31-én 300 millió adag vakcinára szerződött a Sanofi-GSK gyógyszergyártóval, augusztus 13-án pedig 200 milliót rendelt a Johnson&Johnson cégtől.

A rendelésekből Magyarországnak is jut, Orbán Viktor augusztus 7-ei rádióinterjújában mondta el, hogy a kormány 5 millió adag vakcinára jelentkezett be az Európai Uniónál.

Vlagyimir Putyin kedden jelentette be, hogy elkészült az oroszok által fejlesztett koronavírus-vakcina, két héten belül pedig az egészségügyi dolgozókat már oltani is fogják vele. A bejelentést sokan kétkedve fogadták, mert a Szputnyik V névre keresztelt oltóanyagot azelőtt törzskönyvezték, hogy egyáltalán elkezdték volna a tesztelés legfontosabb, harmadik fázisát.

(Címlapképünk illusztráció.)