A "vakcinanacionalizmus" miatt figyelmeztet a WHO

A "vakcinanacionalizmus" miatt figyelmeztet a WHO

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Senki sincs biztonságban az Egészségügyi Világszervezet szerint, amíg mindenki nincs biztonságban, ezért az országoknak meg kell osztaniuk egymással a koronavírus elleni oltás terén elért eredményeiket.

A koronavírus elleni jövőbeni oltóanyagok felhalmozása ellen szólalt fel kedden Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben, leszögezve, hogy az ilyen versengés a járványhelyzet romlásához vezet.

Senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban

– jelentette ki a főigazgató, a "vakcinanacionalizmus" veszélyéről beszélve. Ugyancsak a vakcinanacionalizmust említette Bruce Aylward, a WHO főigazgató-helyettese, aki arra szólította fel az oltóanyag kutatásán dolgozó országokat, hozzák nyilvánosságra az eddig elért eredményeket. Aylward ezzel kapcsolatban aláhúzta, hogy a vírus okozta Covid-19 betegség elleni védőoltást a bolygó lakosságának sokkal több mint 50 százalékának kell megkapnia. Hozzátette, nem akarnak belesétálni abba a csapdába, hogy hisznek az 50 százaléknál kisebb mértékű "nyájimmunitás" adta védelemben.

Nem a nyájimmunitás a megoldás, és nem erre kell most összpontosítani

– tette hozzá a sajtótájékoztatón Michael Ryan, a világszervezet veszélyhelyzeti igazgatója. Hangsúlyozta, a világ nagyon messze van a globális nyájimmunitástól, így hiba lenne erre várni.

A világszervezet munkatársai a sajtókonferencián aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a járvány terjesztői elsősorban húszas, harmincas és negyvenes éveikben járó, tünetmentes emberek, akik a tünetek híján nem tudják magukról, hogy terjesztők.

Hozzászólások