Százezren vonultak Lukasenka rezidenciájához, figyelmeztető lövésekkel fogadták őket

Százezren vonultak Lukasenka rezidenciájához, figyelmeztető lövésekkel fogadták őket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Becslések szerint 100–150 ezer tüntető indult a fehérorosz fővárosból Lukasenka elnök egyik rezidenciája felé. A menetoszlopokat rengeteg rohamrendőr próbálta feltartóztatni – végül a figyelmeztető lövéseknek és hanggránátoknak állította meg a tiltakozókat. Több mint 400 embert fogtak el.

Legalább százezer tüntető indult meg vasárnap délután Minszkből, a fehérorosz főváros belvárosából Aljakszandr Lukasenka államfő külvárosi rezidenciája felé – adta hírül több orosz és belarusz hírforrás.

Az ellenzéki tüntetők – akik a gyanú szerint elcsalt augusztusi elnökválasztások óta, immár 36. napja követelik az "újraválasztott" elnök távozását – a főváros észak-nyugati Drozdi kerületébe tartanak, közben több menetoszlopra váltak szét és útközben barikádokat építenek.

Eközben a nagy erőkkel kivonult rohamrendőrök százával állítják elő az aktivistákat, és több beszámoló szerint figyelmeztető lövéseket is leadtak, hogy megfékezzék a tömeget.

©

A Meduza független hírszájt beszámolója szerint a minszki tüntetők többsége részt vesz a felvonuláson. Egyes becslések szerint százezren lehetnek, az Interfax orosz hírügynökség 150 ezres tömegről tudósított.

Az egyik menetoszlopot rendőrségi kordonokkal tartóztatták fel még Minszk belvárosában, állítólag itt hangzott el több, a levegőbe leadott figyelmeztető lövés.

A tömeg ennek hatására elkezdett szétoszlani. A tüntetők többsége azonban (ezres-tízezres menetoszlopokban) folytatja az útját Drozdi – Minszk elitnegyede –irányában.

A belarusz belügy ugyanakkor a RIA Novosztyi hírügynökségnek cáfolta, hogy lövéseket adtak volna le.

Timelapse-videón a Lukasenka dácsája felé hömpölygő tömeg:

Előzőleg a rohamrendőrök megpróbálták az – akkor még "csak" tízezres méretű – felvonulást szétoszlatni Minszkben, több mint kétszáz aktivistát állítottak elő. Hasonló akciókról számoltak be több más fehérorosz városból is. Bresztben a rendőrök vízágyúkkal oszlatták a tömeget.

Beismerte a lövést a belügy

Vasárnap este a fehérorosz belügy megerősítette, hogy valóban figyelmeztető lövést adtak le a Minszkben vonuló tömeg megfékezésére. Magyarázatuk szerint a Győzők sugárútján lefogtak "néhány aktív résztvevőt", miközben több mint száz másik tüntető arra készült, "hogy megverje őket". A belügy érvelése szerint a "törvénytelen cselekmények megelőzése érdekében" adtak le figyelmeztető lövést egy erre rendszeresített puskából.

©

Közben a tüntetők egy csoportja eljutott Drozdiig, ahol azonban több független médium – a belügy által cáfolt – tudósítása szerint fény-és hanggránátokkal akadályozták meg őket a rohamrendőrök abban, hogy eljussanak Lukasenka rezidenciájáig.

A Meduza tudósítása szerint ezzel gyakorlatilag véget ért a nagyszabású vasárnapi megmozdulás, a több helyszínen vonuló menetoszlopok kezdenek szétoszlani.

A belügy közlése szerint mindösszesen 400-nál több aktivistát fogtak le Minszkben. Bresztben pedig azért vetettek be vízágyúkat, mert a demonstrálók "akadályozták a közúti forgalmat".

©

Lukasenka mindezidáig nem reagált a vasárnapi tüntetésekre – a Meduza szerint elképzelhető, hogy már úton van az oroszországi Szocsiba, ahol hétfőn találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez lesz az első hivatalos találkozójuk a tüntetések kezdete óta – és mind az orosz, mind a még független belarusz sajtóban arról spekulálnak: vajon ez lesz-e az utolsó.

Hozzászólások