Tetszett a cikk?

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) eddig alkotmányos tisztséget nem viselt elnöke miniszterelnök-helyettesként tagja lesz a kormánynak – jelentette be csütörtökön Ryszard Terlecki, a kormánypárt frakcióvezetője. Ezzel vélik megoldani az előző héten kialakult kormányválságot.

Kaczynski 2006-2007-ben miniszterelnök volt egy ingatag koalíció élén, és annak szétesésekor kénytelen volt előrehozott választást kiírni, amelyet az akkor Donald Tusk vezette jobbközép Polgári Platform nyert. A PiS 2015-ben tért vissza a hatalomba, de Kaczynski se miniszterelnök, se frakcióvezető nem lett. Közismert volt, hogy minden fontos döntést ő hoz, de hatalmát alkotmányos felelősség nélkül gyakorolta.

A múlt héten azonban kormányválság alakult ki, látszólag egy állatvédelmi törvény miatt, amelyet a PiS-szel közösen kormányzó – közös jelöltként mandátumot szerzett és közös frakcióban ülő – két kisebb párt ellenzett.

Valójában inkább az a tervezet okozta az ellentétet, amely büntetlenséget adott volna minden köztisztviselőnek és politikusnak, aki a járványhelyzetben „közérdekből törvényt sértett”.

A Szolidáris Lengyelország nevű kis párt elnöke, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, legfőbb ügyész ezt nem csak elvi okokból ellenezte, hanem azért is, mert szemben áll Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel, akinek az érdekét (a gyanús maszk- és lélegeztetőgép-beszerzésbe keveredett egészségügyi illetékesek mellett) szintén szolgálná a törvény. Őt ugyanis – még nem jogerősen – súlyos törvénysértésben marasztalta el a közigazgatási bíróság, mert májusban a választási törvény véglegessé válása előtt adott utasítást a szavazólapok kinyomtatására, és mivel az elnökválasztást végül később és más szabályok alapján tartották, az erre fordított 70 millió zloty (kb. 5,6 milliárd forint) kidobott pénznek bizonyult.

Kaczynski a bejelentés szerint a védelmi, a belügyi és közigazgatási, valamint az igazságügyi tárcát fogja felügyelni a kormányban. Ilyen tisztség eddig nem volt. Miniszterelnök-helyettesi rangot egyes tárcák vezetői viseltek, ami viszont a 71 éves pártelnöknek túl megterhelő feladat lett volna. Ziobro, akinek menesztése komolyan felmerült, végül is megőrzi tárcáját és az ügyészség vezetését, de a miniszterelnököt nem sikerült megfúrnia, sőt külön felügyelőt kap a nyakába. A „büntetlenségi” törvényjavaslat további sorsáról egyelőre nincs hír.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét