Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erőszakba, fosztogatásba torkollottak a Walter Wallace halála után kezdődött tüntetések.

A kijárási tilalomról szóló döntést Pennsylvania állam legnagyobb városának demokrata párti polgármestere, Jim Kenney jelentette be, miután hétfő délutántól a várost eluralták a rablások, a fosztogatások és a gyújtogatások. Ezekre azt követően került sor, hogy hétfőn délután a rendőrök lelőtték a késsel hadonászó, és a felszólítás ellenére is a rendőrök felé közelítő 27 éves afroamerikai férfit, Walter Wallace-t.

Nem dobta el a kést, agyonlőttek egy fekete férfit a rendőrök Philadelphiában

Walter Wallace halála után a városban zavargások törtek ki, harminc rendőr megsérült.

A rendőrség közlése szerint hétfő este óta több mint 170 embert tartóztattak le fosztogatások és gyújtogatások gyanújával, és az erőszakcselekményekben 53 rendőr megsebesült. A város vezetői szerint legalább ezren vettek részt a boltok és üzletek feltörésében és kifosztásában. „Ezek az emberek nem tesznek egyebet, mint elprédálják az értékes erőforrásainkat” – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Danielle Outlaw, philadelphiai rendőrfőnök. A kialakult helyzetet „az elharapódzott törvénytelenség” állapotaként minősítette és ítélte el.

Donald Trump amerikai elnök Nevadában kampányolva a rend és a törvényesség helyreállítását sürgette, és „szörnyűségesnek” nevezve a helyzetet, felajánlotta a városnak a szövetségi kormány segítségét.

Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolf szintén segítséget ajánlott a városnak, hogy – mint fogalmazott – „elkerüljék a városban szolgáltatásokat nyújtó üzleti szféra szükségtelen megkárosítását”. A kormányzó közölte azt is, hogy mozgósította a Nemzeti Gárdát, hogy nyújtsanak segítséget a város rendfenntartóinak. A gárda várhatóan már pénteken jelen lesz Philadelphiában.

Szembe kell néznünk azonnal a rendszerszerű problémákkal, amelyek a színes bőrű emberek tragédiáit okozzák”

– hangsúlyozta a politikus.

Elítélte az erőszakot a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden is. „Újabb fekete élet veszett el Amerikában” – mondta, hozzátéve, hogy „elfogadhatatlan, hogy az országban egy mentális egészségügyi probléma halállal végződjék”.

Az agyonlőtt Walter Wallace szülei ugyanis úgy nyilatkoztak a Philadelphia Inquirer című lapnak, hogy a fiuk mentális zavarokkal küszködött, és rendszeresen gyógyszereket is szedett.

Hozzászólások