Lebeszélték Trumpot arról, hogy búcsúzóul megtámadja Iránt

Lebeszélték Trumpot arról, hogy búcsúzóul megtámadja Iránt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Donald Trump terveket kért arról, hogy milyen módon lehetne csapást mérni a legfontosabb iráni atomközpontra, de végül meggyőzték a tanácsadói, hogy nem volna jó ötlet egy ilyen támadás.

A legfontosabb iráni nukleáris létesítmény, a natanzi atomközpont elleni csapás lehetséges változatainak felvázolását kérte a múlt héten Donald Trump távozó amerikai elnök, de végül elállt ettől a súlyos lépéstől - közölte egy amerikai tisztségviselő.

A Reutersnek nyilatkozó tisztségviselő megerősítette a The New York Times értesülését: a tanácsadói meggyőzték Trumpot arról, hogy ne vágjon bele egy ilyen csapásba, mivel az egy szélesebb konfliktus kockázatát hordozza. Az információt a Fehér Ház nem volt hajlandó kommentálni.

Trump a kéréssel egy nappal azután állt elő, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy bizalmas jelentésében megírta: Irán 12-szeresére növelte dúsítotturán-készletét a 2015-ös nemzetközi megállapodásban megengedett mennyiséghez képest. A megállapodásban vállalt kötelezettségeit Irán tavaly júniustól kezdte fokozatosan felmondani, miután az amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból.

Hozzászólások