szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A washingtoni Capitoliumnál történt példátlan szerdai eseményekben négyen haltak meg. A képviselők maratoni ülés után megerősítették Joe Biden győzelmét, Trump pedig békés átmenetet ígért. De már születnek a forgatókönyvek arra, hogy január 20-ig se maradhasson. A Facebook mindenesetre már kitiltotta. Híreink percről percre.

Mi történt eddig:

  • Helyi idő szerint szerda délután (magyar idő szerint este 7) több száz Trump-hívő tüntető tört be a washingtoni Capitoliumba. Az amerikai törvényhozás épületében akkor az elektori szavazatok hivatalos megszámlálását végezték, hitelesítve Joe Biden győzelmét.
  • A tüntetők ablakokat törtek be, irodákat forgattak fel, az ülést azonnal felfüggesztették, az épületből kimenekítették Mike Pence alelnököt.
  • Az ülésterem bejáratát elbarikádozták, a képviselők gázmaszkot kaptak, a rendőrök fegyverrel védték a bejáratot.
  • Washington polgármestere este hattól 12 órás kijárási tilalmat rendelt el, és egy idő után megjelentek a Nemzeti Gárda egységei, s a rendőrökkel összefogva elkezdték kiszorítani az embereket a Capitoliumból.
  • Az épületben a hírek szerint a kongresszusi rendőrök lelőttek egy behatoló nőt, aki az életét vesztette, hárman „orvosi vészhelyzetben” haltak meg. Tizennégy rendőr is megsérült.
  • Joe Biden megválasztott elnök a Delaware állambeli otthonából tévéüzenetben szólt a „csőcselékhez”, hogy vessenek véget a „zendülést súroló” cselekedetüknek.
  • Donald Trump elnök videón kérte arra az embereket, hogy békében menjenek haza, de ismét alaptalanul elcsalt választásról beszélt, később pedig a Twitteren arról írt, hogy ez a következménye annak, hogy elcsalták a szavazást. A Twitter és a Facebook, majd az Instagram és a Snapchat is zárolta a fiókját.
  • A képviselők az épület megtisztítása után folytatták az elektori szavazatok hitelesítését, magyar idő szerint 3/4 10-kor a képviselők jóváhagyták Joe Biden megválasztott elnök győzelmét.
  • Joe Biden győzelmének hitelesítése után közleményt adott ki Donald Trump, és rendezett átmenetet ígért.
1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Percről percre tudósításunkat ezzel lezárjuk

A további fejleményekről a hvg.hu hírfolyamában olvashatnak.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Videóval tért vissza a Twitterre Trump, és elismerte a vereségét

Rendezett hatalomátadás mellett kötelezte el magát Donald Trump abban a beszédében, amelynek felvétele a Twitteren jelent meg magyar idő szerint péntek hajnalban. Az amerikai elnök ebben először ismerte el nyilvánosan, hogy nem lesz második ciklusa.

Stábja minden jogi lehetőséget kihasznált, hogy vitassa a november 20-i, a demokrata Joe Biden győzelmével zárult választás eredményét, amivel pusztán az volt a célja, hogy biztosítsa a voksolás feddhetetlenségét és védje az amerikai demokráciát – állította videójában Donald Trump elnök, hozzátéve: a kongresszus azonban mostanra jóváhagyta a végeredményt, január 20-án pedig egy új adminsztráció veszi át az ország irányítását.

Meghalt egy rendőr, aki a capitoliumi zavargásokban sérült meg

Amerikai idő szerint csütörtök este meghalt egy rendőr, aki a szerda este óta tartó zavargásokban sérült meg - közölte honlapján a capitoliumi rendőrség.

Azt írták, Brian D. Sidnick a tüntetőkkel való összecsapás után még vissza tudott térni a társaihoz, de később összeesett. Kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. Egyelőre vizsgálják, hogy pontosan mi vezethetett a rendőr halálához.

Sicknick 2008-ban csatlakozott a Capitolium rendőrségéhez.

A rendőrrel együtt már öten vesztették életüket a zavargások kitörése óta.

Az oktatásügyi miniszter és több nemzetbiztonsági tanácsadó is lemondott

Lemondott csütörtökön Donald Trump kormányzatának oktatásügyi minisztere is, követve a közlekedési tárca vezetőjét. Ugyancsak beadta lemondását a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának négy tekintélyes tagja.

Mindannyian azzal indokolták döntésüket, hogy az elnöknek szerepe volt a Capitolium elleni ostromban azzal, hogy előtte híveinek "gyújtóbeszédet" mondott.

Biden a kormányzatra hagyja Trump elmozdításának kérdését

Donald Trump kormányzatára hagyja elmozdításának kérdését Joe Biden megválasztott amerikai elnök – közölte nyilatkozatban egyik tanácsadója, Andrew Bates. Hozzátette, hogy a leendő elnök és alelnök, Kamala Harris, a „kötelességeikre összpontosítanak”, a hatalomátvételi munkára és január 20-án esedékes beiktatásukra. Ezért „Mike Pence alelnökre, a kormányzatra és a kongresszusra hagyják a döntést”.

Trump elmozdításának szükségessége a Capitolium épületének szerdai ostroma miatt merült fel, nevezetesen, hogy abban szerepet játszhatott „gyújtóbeszéde”.

Az elnök elmozdítása az Egyesült Államok alkotmányának 25. módosítása alapján történhet, amely kimondja, hogy a kormány tagjai szavazattöbbséggel átruházhatják az alelnökre az elnöki jogkört, ha az elnök képtelen ellátni feladatait.

Mike Pence sajtóértesülések szerint ellenzi az elmozdítást, jóllehet demokrata pártiak mellett több republikánus párti politikus is arra szólította fel a kormányzatot, hogy alkalmazza a 25. módosítást.

Egy republikánus kormányzó is az elnök ellen fordult

Lemondásra szólította fel Donald Trump elnököt Charlie Baker, Massachusetts republikánus kormányzója – írja a Boston Herald. Baker egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szerinte az elnökség rendezett átadásához szükséges, hogy a következő két hétben Trump helyett az alelnök kezében legyen a hatalom. Mint fogalmazott:

Szerintem az embereknek mindent meg kellene tenniük, amiről azt gondolják, lehetővé teszi ezt.

John Kelly is lemondatná Trumpot

John Kelly, a Fehér Ház korábbi kabinetfőnöke is arra biztatja a szerdai események után Donald Trump kabinetjén, hogy tárgyaljon a 25. alkotmánymódosítás alkalmazásáról. Kelly a CNN-nek nyilatkozva hozzátette: ő az elnök lemondatására szavazna.

Trump arra készülhet, hogy elnöki kegyelmet ad magának

Donald Trump arra készülhet, hogy elnöki kegyelemben részesíti önmagát elnöksége utolsó napjaiban – írja a New York Times. A lap értesülései szerint az elnökválasztás elvesztése óta többször is értekezett erről tanácsadóival az elnök, mivel úgy véli, hogy másként jogi lépéseket tennének majd ellene. A kérdést a Capitolium megtámadása különösen aktuálissá teszi, így a New York Times a Fehér Házat is megkereste ezzel kapcsolatban. Onnan nem kaptak választ, de jogi szakértőktől igen: szerintük nem biztos, hogy adhat magának kegyelmet egy elnök, de ha Trumpnak ez mégis sikerül, az veszélyes precedenst teremthet.

Pelosi: Újabb impeachment jöhet, ha nem váltják le Trumpot

Csatlakozott Nancy Pelosi is az demokrata párt szenátusi csoportjának vezetőjéhez, Chuck Schumerhez, aki azt javasolta, hogy váltsák le a hatalomból Trump elnököt. A képviselőház elnöke szerint ha Mike Pence alelnök nem hajlandó a 25. alkotmánymódosítás alkalmazására Trumppal szemben, akkor a képviselőház elindíthatja az impeachment eljárást. Pelosi szerint Trump fegyveres felkelést szított Amerika ellen, rendkívül veszélyes személy, leváltása ezért a legsürgősebb.

Biden terroristának nevezte a Capitolium elfoglalóit

Az amerikai történelem egyik legsötétebb napja volt Joe Biden szerint a szerdai, amikor Donald Trump segítségével magát a demokráciát érte támadás – írja a Reuters. A megválasztott elnök a Capitolium elfoglalóit belföldi, illetve hazai terroristáknak ("domestic terrorists") nevezte a Delaware-i Wilmingtonban elmondott beszédében.
1 2 3 4 5

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Trump hívei betörtek a Capitoliumba az elnökválasztás eredményét hitelesítő ülés közben

Fegyverrel védték a rendőrök a képviselőket a Trump-párti tüntetőktől, akik betörtek a törvényhozás épületébe, három és fél óra alatt tudták kiszorítani a zavargás résztvevőit a Capitoliumból. Az amerikai elnök nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, az alelnöke nyíltan fordult ellene, amikor az eredmény megváltoztatására kérte. Egy nő meghalt, miután meglőtték, egy férfi kritikus állapotban van, miután kilenc métert zuhant, amikor megpróbált felmászni az épület oldalára.

Nagy Gábor hvg360

A nap, amelyet Amerika sosem feledhet

Az elektori szavazatok számlálásának napjára, a szerinte elcsalt elnökválasztás ellen hívta harcba a híveit Donald Trump, és ők hallgattak rá. Az eredmény megdöbbentő látvány volt, ahogy a kongresszusi rendőrség sorait félresöpörve a Trump melletti tüntetők betörtek a Capitolium épületébe, ahonnan ki kellett menekíteni a képviselőket és a szenátorokat. A példátlan szerdai események még nem tudni, milyen nyomot hagynak az amerikai demokrácián, politikán és a republikánus párton.

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nem lesz baja, ha leejti az új Samsung telefont – itt a Galaxy XCover 5

Nem lesz baja, ha leejti az új Samsung telefont – itt a Galaxy XCover 5