szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy olyan kiszivárgott titkosszolgálati jelentésről ír a La Repubblica, amely a hivatalostól eltérő képet fest az olaszországi járványhelyzetről.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az olasz kormány elvesztette a koronavírus-járvány feletti ellenőrzését – írta a La Repubblica olasz napilap a titkosszolgálat jelentésére hivatkozva. A lap szerint a kormány számára összeállított titkos dossziéban a titkosszolgálat megállapítja, hogy

az egészségügyi tárca által naponta közölt járványadatok 40-50 százalékkal „alatta vannak a valós számoknak”.

A jelentés szerint a hivatalos számokkal ellentétben a járványgörbe nem ível lefelé olyan mértékben, ahogyan azt várták. A koronavírus-fertőzés terjedésének erejét a hatóságok alulbecsülik, az adatok megbízhatatlanná váltak, így nehézzé vált a járvány alakulásának előzetes felmérése, valamint a megelőző intézkedések meghozatala.

A koronavírus-statisztikákat az olasz egészségügyi minisztérium, a polgári védelem és a tartományok által begyűjtött adatok alapján készítik. Ezzel párhuzamosan – a tavaly január végétől elrendelt egészségügyi vészhelyzet miatt – a nemzetbiztonsági szervek is saját adatelemzést folytatnak. A dossziéban közölt számok szerint a titkosszolgálatok hónapról hónapra a legnagyobb pontossággal kalkulálják előre az adatok alakulását.

A jelentés azzal magyarázza a számítások közötti különbségeket, hogy a hivatalos statisztikákba november közepe óta a gyorsteszteket is beszámolják, miközben korábban kizárólag a PCR-teszteléseket vették bele.

A La Repubblicának Pierluigi Lo Palco epidemiológus nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy

a kórházakban sem látják a járványgörbe lefelé ívelését, mivel az intenzív osztályokon kezelt betegek száma alig csökken.

Egy másik szakember, Andrea Crisanti mikrobiológus, a padovai egyetem professzora a SkyTg24 hírtelevízióban beszélt arról, hogy a hivatalos adatokban szereplő napi nagyjából 15 ezer új fertőzött helyett a valós szám ennek majdnem a kétszerese lehet. Szerinte máskülönben érthetetlen a napi halálozások változatlanul magas száma.

Naponta több mint négyszáz beteg hal meg Olaszországban, a járvány áldozatainak száma már meghaladta a 87 ezret.

Domenico Arcuri járványbiztos a pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette a járványgörbe csökkenését. Elismerte a vakcinázás megtorpanását, mivel Olaszországba januárban 300 ezer adaggal kevesebb vakcina érkezett a vártnál. Kijelentette, hogy az Európai Unión keresztül minden lépést megtesznek a szállítmányok újraindulása érdekében. A friss adatok szerint több mint 1,7 millió embert oltottak be, ebből több mint 392 ezernek tudtak második dózist is biztosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Tombol a koronavírus-járvány Olaszországban, mégis sok kórház van, ahol egyáltalán nincsenek betegek - igaz, orvosok sem. A déli Calabria régióban a felelőtlen irányítás és a maffia mesterkedései miatt sorra kellett bezárni az egészségügyi intézményeket. Ebből lett elege egy nyugdíjas orvosnak és csapatának. A Deutsche Welle riportja.

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal