szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A védőoltásokkal jobban álló régiók előbb oldhatják a korlátozásokat az olasz kormányfő szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A hetvenöt év felettiek oltását nevezte elsőrendűnek Mario Draghi miniszterelnök, aki az idősek vakcinázásától tette függővé Olaszország újranyitását csütörtök esti sajtótájékoztatóján. Draghi hangsúlyozta, még nem tud dátumot mondani erre. A kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet újraindulása – tette hozzá – a következő hetek járványadataitól és a vakcinázástól függ.

Draghi szerint az iskolákat is csak akkor tudják újranyitni tantermi tanítással, ha a tanulókkal együtt élő vagy ezekkel találkozó nagyszülők védettséget kapnak. Hozzátette, minél gyorsabban halad az oltás, annál gyorsabb lesz az újranyitás is. A vakcinázásban előrébb járó régiók pedig előbb oldhatják a korlátozásokat. Azokhoz fordulva pedig, akik valamilyen ürüggyel az idősek előtt szerezték meg a védőoltást, így szólt a miniszterelnök:

Milyen lelkiismerettel teszik ezt?

Draghi bejelentette azt is, hogy április végéig több millió dózis vakcina érkezését várják, amivel biztosítani lehet a tervezett oltási ütemezés fenntartását a jelenlegi napi 170 ezer dózis beadását félmillióra emelve.

A több mint tíz millió hetven és nyolcvan év feletti olasznak december vége óta csak tíz százalékát oltották be. Csütörtökön 487 olaszországi beteg halt meg, így a halottak száma megközelítette a 113 ezret. A halottak életkor szerinti átlaga nyolcvan év felett van.

A járványhelyzetet felügyelő egészségügyi tanács (Css) elnöke, Franco Locatelli a kormányfővel közös sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az AstraZeneca-védőoltást hatvan év felett ajánlják, de – tette hozzá – a brit-svéd vakcina használatát a hatvan év alattiak esetében is engedélyezik.  

Korábban a turisztikai miniszter, Massimo Garavaglia, a Liga párt politikusa június 2-t jelölte meg az idegenforgalmi szezon újranyitásának időpontjaként. Draghi azt mondta, ha lehetséges, már június előtt is várják a turistákat. 

Mario Draghinak ez volt a harmadik sajtótájékoztatója februári miniszterelnöki kinevezése óta. Újságírói kérdésre elfogadhatatlannak nevezte Ursula von der Leyen "megalázását" az Ankarában, Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott találkozón, amikor az Európai Bizottság elnökének csak a díványon jutott hely. Draghi ugyanakkor kijelentette, Erdogan olyan "diktátor, akire szükség van, és akivel együtt kell működni megfelelő egyensúlyt teremtve".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Kiderült, mikor mutathatják be a Samsung új összecsukható mobilját, a Galaxy Z Fold3-at

Mick Jagger és Dave Grohl himnuszt írtak a koronavírus-járványról

Mick Jagger és Dave Grohl himnuszt írtak a koronavírus-járványról

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek

Meghalt három koronavírusos beteg Romániában, mert leálltak a lélegeztetőgépek