Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád

Reklámadó kaput. Cserébe állítólag kedvesebb lesz a híradó. De miért kellene ezért bármit is adni?

Egy ilyen alku után RTL-esnek lenni cikibb lenne, mint közszolgálati tévésnek. Azok legalább lehet, hogy tényleg hisznek ebben a szarban, és azért viselkednek ilyen furcsán. Nem pedig konkrétan a melltartójukba tömködték a vételárat, a szemünk láttára.

Egyelőre nem tudunk ilyen dealről.

Elkezdődött máris a legyintgetés: nem szabad tőlük szabadságharcot remélni, egy kereskedelmi tévének az a dolga, hogy pénzt termeljen. Mi mást várhatunk egy kapitalista nagyvállalattól?

Hiszen a maga harcát sem akkor kezdte, amikor kibabrált a kormány a hajléktalanokkal, tanárokkal, tudósokkal és egyetemistákkal. Csak amikor az ő becses seggén kezdett csattogni a lovaglópálca. Logikus, hogy a fenyegetés elhárulta után visszatérjen a régi kerékvágásba, és újra felvegye a versenyt a TV2 kétfejű borjúival. Nincsenek erkölcsi kötelességei, csak érdekei.

De azok lehetnek hosszú távúak.

Aki hazudik, az lop

A kísérletek felfedték, hogy legalább olyan érdekesek az egyfejű, ám ijesztően tágas erszénnyel rendelkező torzszülöttek, mint a kétfejű borjú. A fideszes kisgömböcök fosztogatásairól hírt adni tisztán kereskedelmi szempontból is helyes, ugyanis egy csomó embert érdekel. Emellett mindenképpen jobban áll egy híradónak, és a presztízs ebben a műfajban nem annyira mindegy, mint egy valóságsónál.

A féléves hadjárat megtette a hatását. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz népszerűségének zuhanásában vastagon benne volt az RTL Klub feltökösített híradója, még akkor is, ha – alkalmas szerkesztőség híján – lényegében csak utánközléssel foglalkozott. De az eredmény megnyilvánult a kormánypárt hisztis méltatlankodásában is. És nem az volt ám a bajuk, hogy a híradó hazudott volna – amikor ugyanis még reménykednek ebben az ellentámadásban, akkor perelni szoktak. Az fájt nekik, hogy számukra kellemetlen, ám bizonyított és széles körben ismertté váló tényekkel szembesítették őket. Ez röviden úgy hangzott, minden este, hogy ezek lopnak. És hát tényleg. Azt mégsem válaszolhatták erre, hogy magyar ember nem lop, csak szerez. Ehelyett nyögdécseltek artikulálatlanul, hogy ez politikai támadás. Pedig csak bűnügyi hírek.

Korruptságuk legalább olyan mélyen beépült a nemzeti emlékezetbe, mint a kommunistáké. És ez egy csomó izgalmas gondolatot szül, újabb és újabb embereket aktivizál, és késztet gondolkodásra. Mindjárt másképp fájnak az elvonások, elkúrások és nélkülözések, ha közben tudjuk, hogy bezzeg nekik mindenre van pénzük.

Sehogy sem tudnak védekezni az ellen, ha kiderül róluk az igazság. Pedig elérték már 2010-ben, hogy az internetre és néhány agonizáló, kicsiny médiumra szorítsák vissza a kritikát. Végül végtelen mohóságukban magukra rántották a jupiterlámpát.

Arcvonás-kiegyenesítés

A reklámadót a kormány jogilag is elbukta volna Brüsszelben. Most előre menekülnek. Hátha az elkerülhetetlen visszavonulásnak is meg lehet kérni az árát.

De az az ár most már túl magas lenne. Az RTL Klub beleállt a harcba, és a rezsim lényegét ragadta torkon, jó hírérzékkel. A szerzést. A maffiaállamot, amelynek kormánya nem politikai vitáktól fél legjobban, és nem is a nyomorról szóló híradásoktól, hanem attól, hogy kiderül, mit lopkodtak össze maguknak ők. Nem utolsósorban azért, mert ha szóba kerül, hogy mit, akkor felmerül előbb-utóbb az is, hogy hogyan. Az pedig még a saját szabályaik szerint is letöltendővel végződhet.

RTL-ciklus

A félelem bére

Isten hozott a való világban!

Az ő helyzetük nem fog javulni. Nem képesek kevesebbet lopni, és az eddig felhalmozott tényálladékból is elél évekig a sajtó. De onnantól, hogy mindez láthatóvá válik, nincs megállás lefelé. Akkor már legfeljebb meghosszabbítani lehet az uralmat, de ép bőrrel megúszni nem.

Hülyeség ilyenkor alkut kötni. Van hová hátrálniuk. Nemcsak a reklámadó itt a baj, hanem a haverok piacszerzései, a kedvükért törvénybe foglalt versenytorzítások, az állami hirdetések hatása és az a még súlyosabb, kriminális módszer, amivel a magánhirdetőket presszionálják a független sajtó bojkottjára. Hogy ez nem választható el a rendszer lényegétől? Attól fájjon a rendszer baja.

Az RTL Klub nagyjából fair versenyben lett Magyarország legsikeresebb tévécsatornája. Volt versenytársa, de innovációval, technológiával, ügyes üzletvitellel tartotta az első helyet a piacon. Ez nem szorul bizonyításra: mérhető adat. Stratégiai érdeke nem az, hogy holnap megússza az adófizetést, hanem hogy újra kinyíljon az a szabad verseny, ahol a legjobb nyerhet.

Az RTL segített botránnyá növeszteni a korrupciót. Ha ezzel felhagy, akkor a részesévé válik.

Nem ugyanoda térne vissza egy ilyen alkuval, ahol volt, hanem sokkal mélyebbre. Persze azzal is együtt lehet élni. Hiszen erről a pofátlan, rezzenetlen szégyentelenségről szólt eddig a híradó. De annak nem lesz jó sajtója. És lehet, hogy a következő aljas támadásnál már nem lesz, aki kiálljon mellettük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!