szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hetente közel 60 ezer forint értékű ételt dobnak ki a brit éttermek átlagosan, annyira nem tudják kiszámítani, mit rendelnek tőlük.

Harmadával nőtt a kidobott ételek aránya a kiszállításra dolgozó éttermeknél, amióta a koronavírus-járvány tart – szemlézte a The Guardian a Fenntartható Éttermek Szövetségének (SRA) adatait. Egy éve ilyenkor egy étterem hetente átlagosan 111 font, azaz 44 400 forint értékben dobott ki ételeket, mostanra ez a szám 148 fontra, 59 200 forintra nőtt.

Ennek nem az a fő oka, hogy a vásárlók pazarlóbbak lennének, sőt, azt maga az elemzés is hozzáteszi, hogy a fogyasztói oldalról egyre nagyobb a tudatosság. Az éttermekben inkább arra panaszkodnak, hogy kiszámíthatatlan lett, milyen ételekből akarnak rendelni az emberek. 

A felmérésben részt vevő helyek 45 százaléka rendszeresen kidob ételeket, amelyeket nem vesz meg senki.

Egy korábbi elemzés szerint tavaly összesen 1,8 milliárd font értékű elvitelre vásárolt élelmiszert hajítottak a szemetesbe az Egyesült Királyságban. Ebből 376 millió fontnyit az éttermek dobtak ki, a többit a háztartások.

Az a kutatás azt is megállapította, hogy a kidobott ételek 46 százaléka azért került a szemetesbe, mert egyszerűen túl sok készült belőle, így nem fogyott el.

Németh András Zhvg

A járvány után minden megváltozhat az élelmiszeriparban is

A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is van még elég élelmiszer, ám hosszabb távon a sérülékeny országokban komoly éhínség alakulhat ki, ha a fejlett országok nem figyelnek a nehéz helyzetben lévő térségekben élőkre – mondta a Zhvg-nek Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet élelmezésügyekben illetékes igazgatója. A világtanács magyarországi tagvállalatainak tartott előadása után nyilatkozó igazgató szerint a pandémia elmúltával alaposan megváltozik a világ.