szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Unióban augusztustól kapható a húsmentes golyó, aminek a klímalábnyoma csupán a hagyományos 4 százaléka.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az IKEA új terméke borsófehérjéből, zabból almából és burgonyából készül, és az éttermekben ugyanúgy burgonyapürével, vörösáfonya-lekvárral és tejszínes mártással tálalják majd, ahogyan a hagyományos húsgolyót. Ugyanannyiba is fog kerülni, a vásárlók pedig az áruházi Svéd Finomságok Boltjában fagyasztva is megvásárolhatják.

A húsmentes golyó egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, így flexitaristák, vegetáriánusok és vegánok egyaránt fogyaszthatják.

Az új golyó az EU-ban 2020 augusztusától kapható, Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és az ázsiai–csendes-óceáni térségben néhány hónappal később kerül az IKEA áruházakba.

„Az IKEA évente több mint egymilliárd húsgolyót ad el. Képzeljük el, hogy a húsgolyó rajongói közül minél többeket sikerül meggyőzni, hogy a húsmentes golyót válasszák. Ha a húsgolyóeladásnak körülbelül 20 százalékát sikerülne a húsmentes golyó eladására váltanunk, az mintegy 8 százalékos csökkenést eredményezne az IKEA élelmiszer-kereskedelemre vonatkozó klímalábnyomában” – mondta Sharla Halvorson, az IKEA Globális Egészségügyi és Fenntarthatósági vezetője. 

Németh András Zhvg

Az IKEA-nál egy székre is úgy néznek, mint erőforrásbankra

Eltűnnek-e az IKEA papíralapú katalógusai, mire a jó a vízi jácint, hogyan halad a bútor-visszavásárlás, lesz-e bútorbérbeadás, és megéri-e fenntarthatónak lenni – egyebek mellett erről beszélt a Zhvg-nek Vladimír Víšek, az IKEA regionális fenntarthatósági vezetője.

2014-es balkáni videóval emlékezett a közmédia Bogdán Lászlóra

2014-es balkáni videóval emlékezett a közmédia Bogdán Lászlóra

Az orosz kutatók felrúgták a szabályokat, amivel hatalmas rizikót vállaltak

Az orosz kutatók felrúgták a szabályokat, amivel hatalmas rizikót vállaltak

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?

Hont András: Mit üzen a magyar ellenzéknek Minszk?