szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amolyan kettő az egyben megoldással rukkoltak elő amerikai kutatók: a légkörbe kerülő üvegházhatású gázokat és az élelmiszer-pazarlást is csökkentenék egyszerre.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az amerikai Clarkson Egyetem tudósai rájöttek arra, hogyan tudják hasznosítani a tejipar által termelt tejfelesleget másképpen: mégpedig úgy, hogy ezzel megkössék az erőművek által kibocsátott üvegházhatású szén-dioxidot – számolt be az eredményükről a Phys.org.

A tudósok abból indultak ki, hogy a fosszilis tüzelőanyagok üzemeltette erőművek rengeteg szén-dioxidot engednek a légkörbe, és a nagyipari állattartás is jelentős kibocsátó. Arra akartak megoldást találni, hogy miként állíthatnának elő egy olyan aktív szenet, amivel meg lehet kötni ezt az üvegházhatású gázt, és ami ráadásul nem is drága. Így fordultak a tejipar felé. Bár arról, pontosan hogyan is lesz a felesleges tejből szén-dioxidot megkötő anyag, olyan sokat nem árultak, el, azt elmondták a kutatók, hogy leegyszerűsítve leginkább a kávébabok pörköléséhez hasonlítanák a folyamatot azzal a különbséggel, hogy hozzáadnak a porszerűvé vált tejhez egy olyan összetevőt is, ami miatt lukacsos lesz az anyag felülete: ezek a nano méretű lyukak ejtik csapdába az üvegházhatású gázt.

„A tejporból aktív szenet lehet előállítani, ami ráadásul megfelelően lukacsos és a felülete kémiai tulajdonságai miatt is alkalmas arra, hogy megkösse a szén-dioxidot. Ráadásul sokkal hatékonyabb is a többi anyagnál, a kőszénnél vagy a kókuszhéjnál, amiket jelenleg erre is használnak” – magyarázza Mario Wriedt, a kutatás egyik résztvevője.

A számítások szerint a tejipar körülbelül 150 millió liternyi olyan tejet termel évente, amit végül nem tudnak eladni. A tudósok szerint erre a feleslegre nyújtana amolyan kettő az egyben megoldást a technológiájuk, hiszen így többletbevételhez is juthatnának a farmerek azáltal, hogy megvennék tőlük azt a tejmennyiséget, amit nem tudnak amúgy sem felhasználni.

hvg.hu Zhvg

Napfény segítségével készítenének üzemenyagot szén-dioxidból

Bár lehetséges, hogy a szén-dioxidot lebontsák és valami mást csináljanak belőle, a korábbi módszerekkel ehhez nagyon sok energia kellett. Kutatók most egy olyan eljárást dolgoztak ki, amivel az üvegházhatású gázból gyógyszereket, vagy akár üzemanyagot is csinálhatnának.

hvg.hu Zhvg

Kőporral hintenék be a földeket, hogy megkössék a szén-dioxidot

A tudósok szerint rövid távon így lehetne megakadályozni a legjobban a szén-dioxid légkörbe kerülését, amíg a fosszilis tüzelőanyagok égetésével le nem állunk. Ráadásul a legnagyobb kibocsátó országokban rejlik a legnagyobb potenciál az eljárásban.

Közösségimédia-guruval erősít Mészáros volt médiacége

Közösségimédia-guruval erősít Mészáros volt médiacége

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből