szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az osztrák főváros közvilágítása mostantól energiahatékonyabb és csökken a város fényszennyezettsége is.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Bécs utcai világításait LED-es izzókra cserélik, így az energiafelhasználás és a fényszennyezés csökken, a közlekedésbiztonság viszont nő. A korszerűsítésből lakók és az állatok is profitálnak – áll Bécs Város Külképviseleti Irodájának keddi közleményében.

Még 2017-ben kezdődött a közvilágítás megreformálása a bécsi utcákon és 2020 végéig sikeresen le is zajlott az első szakasz. Ennek keretében 50 000 új, LED-es izzóval működő függesztett köztéri lámpát szereltek fel. Január 25-én elkezdődött a második fázis, melynek során 80 000 oszlopon álló lámpatest cseréje történik meg 2026-ig.

Az 50 000 LED-es lámpa összteljesítménye évente 11,3 millió kilowattóra, ami 2500 bécsi háztartás éves energiaigényének felel meg. A második fázisban kicserélt világítással Bécs eddigi energiafelhasználása a tervek szerint a felére csökken majd.

"Csak az első fázisban kicserélt izzókkal az eddig felhasznált energia 60 százalékát tudtuk megspórolni, amivel több mint 700 tonnával kevesebb szén-dioxidot termelünk egy évben" – mondta Ulli Sima innovációért, várostervezésért és mobilitásért felelős városi tanácsnok.

A közvilágítás egyik legfontosabb feladata, hogy biztonságossá tegye a közlekedést. Az új izzók sokkal jobban megvilágítják az utcákat, utakat, ezáltal a közlekedési akadályok (például építkezések) is könnyebben észrevehetőek.

Az közlemény szerint az új izzók hatékonyabb fényvezetése miatt kevesebb fény jut be a lakásokba, így a bécsiek alvásminősége is javulhat. Továbbá egy, a Dunaszigeten végzett felmérés szerint ráadásul a LED-ek 80 százalékkal kevesebb rovart vonzanak, amivel az állatok túlélési esélyei is jelentősen nőnek.

Az új világítás Bécs saját találmánya, mivel a piacon nem találtak használható modelleket. A LED-ek moduláris felépítésűek, így rendelkeznek az állandó technológiai változáshoz szükséges rugalmassággal. A fényforrások hosszú életűek, fenntartási költségük pedig alacsony. A 130 000 lámpa megújítása összesen 45 millió euróba kerül.

Dobos Emese Zhvg

Előbb-utóbb elektromos autó kell, ha a belvárosban akarunk vezetni

Számos tévhit övezi az elektromos autókat és persze az is kérdés, hogy mennyibe kerül ez nekünk. Marsi Norbert, e-mobilitási szakértő, a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület alapítója és elnöke segít kiigazodni a tévhitek között.

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek