szerző:
Bihari Ádám - Tel Aviv
Tetszett a cikk?

Az izraeli foodtech-ipar vívmányai jó kiindulópontnak számítanak az élelmiszerválság elkerülésére, de nagyobb hasznuk lehet a fenntarthatóság elősegítésében vagy a környezeti terhelés csökkentésében.

Evett már sáskaburgert? Hajlandó lenne egy élő állatból mesterégesen tenyésztett valódi húst fogyasztani, hogy ezzel csökkentse ökológiai lábnyomát? Gondolná, hogy végre magukkal törődhetnek a méhek, mert nélkülük is készülhet méz, vagy nem kell ronggyá fejni többé a teheneket, mert elég néhány sejtjük a tejgyártáshoz? Akármit is gondolt, gondolja újra.
Izrael már több évtizede a high-tech és a startuppok egyik legsikeresebb keltetője. Az IT-szektor világhírű, a biztonságtechnikai innováció pedig nem csak híres, de hírhedt is világszerte, főleg a Pegasus-botrány óta. Arról viszont meglehetősen kevés szó esik, milyen megoldásokat keresnek és kínálnak az egyre inkább kibontakozó globális élelmiszerválságra, hogyan készülnek átvészelni az egyre jobban sivatagosodó éghajlaton a kliímaváltozást. Márpedig az élelmiszeripar megreformálásával, a fejlesztések globális alkalmazásával komoly változások idézhetőek elő, akár már rövidtávon is. És hogy miért van erre szükség?
Oroszország és Ukrajna exportálják a világ búza szükségletének 30, napraforgóolaj fogyasztásának 70 százalékát. Az ukrán gabona elszállításának legnagyobb akadálya, hogy az orosz hadihajók blokkolják az ukrán kikötőket, hiszen a gabonakivitel 90 százaléka tengeri úton történik Ukrajnából. Ezzel párhuzamosan az oroszok bombázzák a gabonatároló silókat, a mezőgazdasági gépeket és aláaknázzák a termőföldet. A belföldi szállítást megnehezíti, hogy az ukrán vasútvonalak 25 százalékát lerombolták.
Így zárult be Európa éléskamrája, a globális élelmiszerválság szélére sodorva ezzel sok afrikai országot és hatalmas árnövekedést generálva világszerte. Közel 20 millió tonnányi, afrikai, közel-keleti és ázsiai országokba exportra szánt gabona áll a tárolókban, ami közel 400 millió ember fogyasztásának volt eddig része. Az ENSZ előrejelzései szerint 41 ország 181 millió lakója néz súlyos élelmiszerválság, ha nem egyenesen éhezés elé.
Az élelmiszerszállítás súlyos helyzete, valamint a régóta fenntarthatatlan tömeges állattartás és húskitermelés jelentette környezetvédelmi problémákra nem csak az lehet a megoldás, ha az emberek kevesebbet esznek, bár a totálisan kiegyenlítetlen fogyasztási mérleg egyensúlyba állítása sem lenne rossz eredmény (egy átlag amerikai kétszer annyi kalóriát fogyaszt el egy nap alatt, mint a sor végén kullogó Közép-Afrikai Köztársaság-beli állampolgár).
Az Izraelben tomboló foodtech-forradalom motivációja persze nem feltétlenül a világmegváltás, hiszen elsősorban profitalapú startup-cégek foglalkoznak új, innovatív élelmiszeripari megoldások kifejlesztésén. A húsmentes hús, a méhek nélkül készített méz és a tehenek abuzálását mellőző tejtermelés mind olyan távlatokat kínálnak, melyek a jövőben tömegtermelésben alkalmazva tehermentesíthetik a környezetet, fenntarthatóságot kínálnak és legalább részleges megoldást jelenthetnének a túlnépesedés és az élelmiszerhiány által legjobban sújtott régiók számára.
Mindezt végiggondolva haraptunk bele a Hargol FoodTech nevű cég telephelyén a frissen kisütött húspogácsába, aminek alig 1-2 százaléka készült ugyan sáskából, de Dror Tamir, a cég ügyvezető igazgatója (és a harapnivaló elkészítéséért felelős ügyeletes szakács) szerint így is jócskán csökkenthető a sáskákból készült élelmiszeripari termék segítségével a környezeti terhelés. A sáska ugyanis az egyik legnagyobb fehérjetartalmú ízeltlábú élőlény, sarokba szorítva a tücsköt is. Az előállítási költségek és a termeléshez szükséges terület pedig mérföldekkel alacsonyabb, mint más fehérjetartalmú állatok nevelésénél. A húson kívül elsősorban proteintartalmú sportitalok, gumicukrok és más ételekhez készülő fehérjekoncentrátumok ipari mennyiségű előállítása a cél. És hogy hogyan ízlik? Nos, a húspogácsában alig észlelhető a sáskaíz, hiszen az étel 70 százaléka valódi hús, 29 százaléka növényi tartalmú alapanyag, mindössze 1 százalék a “sáskaörlemény”. Ez viszont a cég szerint segít összetartani a magasabb növényi tartalmú ételek textúráját is. Az íze pedig szinte semmiben nem különbözött egy átlagos burgertől.
A tel avivi székhelyű Mush Foods-nál hasonló receptben gondolkodnak csak épp micéliumból, azaz gombaszövetből előállított hús formájában. Itt már 50-50 százalék a hús és a micélium aránya és bevallottan cél a szarvasmarhatartás károsanyagkibocsájtás mértékének csökkentése. Kóstolónk során ennél a terméknél már némiképp felismerhető volt a gombaíz, bár egyáltalán nem volt zavaró és nem nyomta el a marhahúst.
A Redefine Meat nevű cég a Tel Avivhoz közeli Rehovotban viszont már nem vonja be az állatokat semmilyen formában. Az ő céljuk tisztán növényi eredetű összetevőkből előállítani a valódi hús textúrájához minél jobban hasonlító terméket. Ez a húséhoz hasonlító szövetstruktúrától egészen a különböző gyümölcsök és zöldségek nedveiből hozzáadott természetes ízfokozókkal előállított vérig terjed.
A Bibliában tejjel-mézzel folyó Kánaánban párhuzamot találva kicsit vicces és talán kicsit sem véletlen, hogy egy másik rehovoti irodaház emeletén balra fordulva a méhek nélkül előállított mézzel a piacra betörni készülő Bee-io, jobbra pedig a tehenek tejtermelősejtjeiből előállított tejjel versenyző Wilk főhadiszállására jutunk. A Bee-io egy különleges eljárással a növények nektárjából kinyert sejtekből készít méztermékeit. Ez lehetőséget nyújt arra is, hogy a különlegesebb mézfajták, például a kávéméz esetében a méheknél jóval gyorsabban és nagyobb mennyiségben (és olcsóbban) állíthassák elő a produktumot. Az általunk kóstolt két méznek (kávés, levendulás) első kóstolásra nem volt mellékíze, de a magyar piacon kapható termékeket nem érte utol mézaromában. Izraelben viszont az óriási kereslet mellett egyre szűkebb a kínálat és a terméket egyébként is elsősorban az amerikai piacra szánják, leglábbis egyelőre. A Wilk terméke pedig tényleg az eredetivel megegyező tejtermék, hiszen a tehenek tejtermelő sejtjeiből állítják elő a tejet egy bonyolult eljárással.
Az ország nem csupán az izraeli hight-tech hagyományok ápolása miatt célozta be az élelmiszeripar fejlesztését, hanem kényszerűségből is. A Migal-Gailee Research Institute kísérleti gazdaságában az ország mezőgazdaságát egyre jobban sújtó munkaerőhiány, valamint a klímaváltozás is rászorította kutatás-fejlesztési szektor képviselőit, hogy a gazdálkodás robotizációjával és a termelés “kizöldítésével” küzdjenek az elsivatagosodás és a szektorból eláramló napszámosok hiányával.
A fejlesztések között szerepel például a termésben megjelenő károkozó-gócok feltárása különleges szenzorokkal felszerelt drónokkal, vagy a rovarok kommunikációjának megzavarása különböző frekvenciákkal, vagy szintetikus-feromonokkal.
A fent felsorolt megoldások jó része kísérletezés és az ország startup-hagyományainak megfelelően próbálnak betörni a piacra, de ezek a cégek a beruházók toborzásán többnyire már túljutottak és kész, ellenőrzött termékekkel rendelkeznek. Amennyiben nagy mennyiségben, ipari méretekben más országokban is átvesznek egyes termlési technológiákat, az mindenképp egy lépés a fenntarthatóság szempontjából. Más kérdés, hogy a fogyasztók mennyire lesznek vevők az új termékekre, ez akár országonként változhat. Afrikában például már most bevett élelmiszerforrás a sáska sok országban, de azt egyelőre nehezen lehet elképzelni, hogyan robbanna be ugyanez a termék mondjuk a jelentős húsfogyasztó Magyarországra.

Evett már sáskaburgert? Hajlandó lenne élő állatból mesterségesen tenyésztett húst fogyasztani, hogy ezzel csökkentse saját ökológiai lábnyomát? Gondolná, hogy végre magukkal törődhetnek a méhek, mert nélkülük is készülhet méz, vagy azt, hogy nem kell agyonfejni többé a teheneket, mert elég néhány sejtjük a tejgyártáshoz? Akármit is gondolt, gondolja újra. 

Izrael már több évtizede a high-tech cégek és a startupok egyik legsikeresebb keltetője. Az IT-szektor világhírű, a biztonságtechnikai innováció pedig nem csak híres, de hírhedt is világszerte, főleg a Pegasus-botrány óta. Arról viszont kevés szó esik, milyen megoldásokat keresnek és kínálnak az egyre inkább kibontakozó globális élelmiszerválságra, hogyan készülnek átvészelni az elsivatagosodó éghajlaton a klímaváltozást. Márpedig az élelmiszeripar megreformálásával, a fejlesztések globális alkalmazásával komoly változások idézhetők elő, akár már rövid távon is. És hogy miért van erre már most szükség?

Oroszország és Ukrajna exportálják a világ búzaszükségletének 30, a napraforgóolaj fogyasztásának 70 százalékát. Az ukrán gabona elszállításának legnagyobb akadálya, hogy az orosz hadihajók blokkolják az ukrán kikötőket, hiszen a gabonakivitel 90 százaléka tengeri úton történik Ukrajnából. Ezzel párhuzamosan az oroszok bombázzák a gabonatároló silókat, a mezőgazdasági gépeket és aláaknázzák a termőföldet. A belföldi szállítást megnehezíti, hogy az ukrán vasútvonalak 25 százalékát lerombolták.

Így zárult be Európa éléskamrája, a globális élelmiszerválság szélére sodorva ezzel sok afrikai országot és hatalmas árnövekedést generálva világszerte. Közel 20 millió tonnányi afrikai, közel-keleti és ázsiai országokba exportra szánt gabona áll a tárolókban, ami közel 400 millió ember fogyasztásának volt eddig része. Az ENSZ előrejelzései szerint 41 ország 181 millió lakója néz súlyos élelmiszerválság, ha nem egyenesen éhezés elé.

Csirkesejtekből tenyésztett húsból készült hamburger a The Chicken bemutató részlegén az izraeli Rehovotban
Bihari Ádám

Az élelmiszer-szállítás súlyos helyzete, valamint a régóta fenntarthatatlan tömeges állattartás és húskitermelés jelentette környezetvédelmi problémákra nem csak az lehet a megoldás, ha az emberek kevesebbet esznek, bár a totálisan kiegyenlítetlen fogyasztási mérleg egyensúlyba állítása sem lenne rossz eredmény (egy átlag amerikai kétszer annyi kalóriát fogyaszt el egy nap alatt, mint egy közép-afrikai köztársaságbeli állampolgár). 

Az Izraelben tomboló foodtech-forradalom motivációja persze nem feltétlenül a világmegváltás, hiszen elsősorban profitalapú startup-cégek foglalkoznak új, innovatív élelmiszeripari megoldások kifejlesztésén. Az újszerű megoldások bemutatása céljából szervezett sajtóbemutatót az Európai Izraeli Sajtószövetség (EIPA). A húsmentes hús, a méhek nélkül készített méz és a tehenek abuzálását mellőző tejtermelés mind olyan távlatokat kínálnak, melyek a jövőben tömegtermelésben alkalmazva tehermentesíthetik a környezetet, fenntarthatóságot kínálnak, és legalább részleges megoldást jelenthetnének a túlnépesedés és az élelmiszerhiány által legjobban sújtott régiók számára. 

Mindezt végiggondolva haraptunk bele a Hargol FoodTech nevű cég Golán-fennsíkon fekvő telephelyén a frissen kisütött húspogácsába. A burger alig 1-2 százaléka készült ugyan sáskából, de Dror Tamir, a cég ügyvezető igazgatója (és a harapnivaló elkészítéséért felelős ügyeletes szakács) szerint így is jócskán csökkenthető a sáskákból készült élelmiszeripari termék segítségével a környezeti terhelés. A sáska ugyanis az egyik legnagyobb fehérjetartalmú ízeltlábú élőlény, lepipálva a tücsköt is.

Sáskaburger sistereg a serpenyőben a Hargol cég sáskafarmján a Golán-fennsíkon
Bihari Ádám

Az előállítási költségek és a termeléshez szükséges terület pedig mérföldekkel alacsonyabb, mint más fehérjetartalmú állatok nevelésénél. A húson kívül elsősorban proteintartalmú sportitalok, gumicukrok és más ételekhez készülő fehérjekoncentrátumok ipari mennyiségű előállítása a cél. És hogy hogyan ízlik? Nos, érdemes tudni, hogy a húspogácsa 70 százaléka valódi hús, 29 százaléka növényi tartalmú alapanyag, mindössze 1 százalék a “sáskaőrlemény”. Ez viszont a cég szerint segít összetartani a magasabb növényi tartalmú ételek textúráját is. Az íze pedig szinte semmiben nem különbözött egy átlagos burgertől. 

A tel-avivi székhelyű Mush Foodsnál hasonló receptben gondolkodnak, csak épp micéliumból, azaz gombafonalak szövedékéből előállított hús formájában. Itt már 50-50 százalék a hús és a micélium aránya, és a bevallott céljuk a szarvasmarhatartás károsanyag-kibocsátásának csökkentése. Kóstolónk során ennél a terméknél már némiképp felismerhető volt a gombaíz, bár egyáltalán nem volt zavaró, és nem nyomta el a marhahúst, főleg az arányokhoz képest.

Gombafonalak szövedékéből előállított hús a Mushfoods nevű cégtől
Bihari Ádám

A Redefine Meat nevű cég a Tel-Avivhoz közeli Rehovotban viszont már nem vonja be az állatokat semmilyen formában. Az ő céljuk tisztán növényi eredetű összetevőkből előállítani a valódi hús textúrájához minél jobban hasonlító terméket. Ez a húséhoz hasonlító szövetstruktúrától egészen a különböző gyümölcsök és zöldségek nedveiből hozzáadott természetes ízfokozókkal előállított vérig terjed.  

A Bibliában tejjel-mézzel folyó Kánaánban párhuzamot találva kicsit vicces, és talán kicsit sem véletlen, hogy egy másik rehovoti irodaház emeletén balra fordulva a méhek nélkül előállított mézzel a piacra betörni készülő Bee-io, jobbra pedig a tehenek tejtermelősejtjeiből előállított tejjel versenyző Wilk főhadiszállására jutunk. A Bee-io egy különleges eljárással a növények nektárjából kinyert sejtekből készít méztermékeit. Ez lehetőséget nyújt arra is, hogy a különlegesebb mézfajták, például a kávéméz esetében a méheknél jóval gyorsabban és nagyobb mennyiségben (és olcsóbban) állíthassák elő a produktumot. Az általunk kóstolt két méznek (kávés, levendulás) első kóstolásra nem volt mellékíze, de a magyar piacon kapható termékeket nem érte utol mézaromában. Izraelben viszont az óriási kereslet mellett egyre szűkebb a kínálat, és a terméket egyébként is elsősorban az amerikai piacra szánják, legalábbis egyelőre. A Wilk terméke pedig tényleg az eredetivel megegyező tejtermék, hiszen a tehenek tejtermelő sejtjeiből állítják elő a tejet egy bonyolult eljárással.

Méhek nélkül készített méz a Bee-io bemutatótermében Rehovotban
Bihari Ádám

Az ország nem csupán az izraeli hight-tech hagyományok ápolása miatt célozta be az élelmiszeripar fejlesztését, hanem kényszerűségből is. A Migal-Gailee Research Institute kísérleti gazdaságában az ország mezőgazdaságát egyre jobban sújtó munkaerőhiány, valamint a klímaváltozás is arra kényszerítette a kutatás-fejlesztési szektor képviselőit, hogy a gazdálkodás robotizációjával és a termelés “kizöldítésével” küzdjenek meg az elsivatagosodással és a szektorból eláramló napszámosok hiányával. 

A fejlesztések között szerepel például a termésben megjelenő károkozógócok feltárása különleges szenzorokkal felszerelt drónokkal, vagy a rovarok kommunikációjának megzavarása különböző frekvenciákkal, vagy szintetikus feromonokkal. 

A fent felsorolt megoldások jó része kísérletezés, próbálnak betörni a nemzetközi piacra, de a cégek a befektetők toborzásán többnyire már túljutottak, és kész, ellenőrzött termékekkel rendelkeznek. Amennyiben nagy mennyiségben, ipari méretekben más országokban is átvesznek egyes termelési technológiákat, az mindenképp egy lépés a fenntarthatóság szempontjából. Más kérdés, hogy a fogyasztók mennyire lesznek vevők az új termékekre, ez akár országonként változhat. Afrika sok országában például már most bevett élelmiszerforrás a sáska, de azt egyelőre nehezen lehet elképzelni, hogyan robbanna be ugyanez a termék mondjuk a jelentős húsfogyasztó Magyarországra.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!