szerző:
HVG

A HVG forrásai szerint az Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök által a múlt héten tető alá hozott megállapodásban méretes pénzügyi csomag körvonalazódott.

Nem előre ivott a medve bőrére Orbán Viktor miniszterelnök, amikor feltűnően magabiztosan kosarazta ki az IMF-et, kijelentve, hogy Magyarországnak nincs szüksége hitelre, képes a piacról finanszírozni az adósságait.

Nyilvánosan nem rántotta ugyan elő az aduját, de a HVG forrásai szerint a kormányfő önbizalmát a Vlagyimir Putyin elnökkel formálisan múlt csütörtökön tető alá hozott megállapodás alapozta meg. A két és fél órás Kreml-béli munkamegbeszélésről kiadott semmitmondó közleményekhez képest méretes pénzügyi csomag körvonalazódott. Az orosz fél 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyezne le, mégpedig 2,25 százalékos kamattal, ami vetekszik egy IMF-hitel kondícióival. És messze olcsóbb, mint a lakossági euróforrások levadászására kitalált, 5 százalék feletti kamatozású eurókötvény, vagy a most kibocsátani tervezett dollárkötvény, amely várhatóan 5,5 százalék körüli hozamszinttel kerül forgalomba. Továbbá 5 milliárd euró értékű, de majdan rubelben igénybe vett kötvényről is szó esett. Mit ad a pénzügyi segítségért cserébe Magyarország?

Erről, továbbá a megállapodás részleteiről a HVG e heti számában olvashatnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!