Remotiv
Remotiv
Tetszett a cikk?

A párkapcsolati pszichológia terén végzett kutatások már számtalan alkalommal bizonyították az összefüggést a depresszió és a párkapcsolati krízis között. Még a legkiegyensúlyozottabb, a legjobban működő párkapcsolat is megváltozhat, ha az egyik félnél fellépnek a depresszió tünetei. Miből ismerhetjük fel a jeleket?

A depresszió legfőbb jellemzője, hogy a kétségbeesés, a szenvedés és a fájdalom sűrű, sötéten gomolygó ködével vesz körül, melyből egyszerűen képtelenség kilátni. Egyre fogy a munkához és a hétköznapi tevékenységekhez szükséges erőnk, kihal belőlünk a motiváció, továbbá mindent borúsan látunk, és képtelenek vagyunk bármiben is örömet lelni az életben.

Ha mindez nem lenne elég, a depresszió negatívan befolyásolja az önbizalmat, a legkisebb kritikát is az elviselhetetlenségig nagyítja, és igencsak torzítja, megnehezíti a társas kapcsolatokat. Végül már semmi sem jelent értéket és örömet, az egész élet értelmetlenné, egy hatalmas nyűggé válik, beleérve mások irántunk érzett ragaszkodását és szeretetét is.

Nem véletlen, hogy a párkapcsolati pszichológia terén végzett kutatások már számtalan alkalommal bizonyították az összefüggést a depresszió és a párkapcsolati krízis között. A viszony ráadásul kétirányú, így ördögi körbe zárul, mert a párkapcsolati problémák hozzájárulnak a depresszióhoz, a depresszió pedig párkapcsolati problémákat okoz. Egészen közelről melyek az okok és az összefüggések? – Dr. Antonio Borrello, amerikai pszichoterapeuta, párkapcsolati szakértő a Huffington Postban szedte össze egy cikkben, hogy a depresszió hogyan befolyásolhatja, teheti tönkre a párkapcsolatot.

1. Napról-napra távolabb

Aki depresszióban szenved, szinte állandóan tompa szomorúságot és nem múló ürességet érez. Ez pedig nem egyszer vezet odáig, hogy az illető eltávolodik a partnerétől, nincs kedve kommunikálni, nem mesél arról, hogy mit érez vagy épp mi történt vele, leginkább a saját csigaházában létezik.

2. Amikor már a buli is tortúra

A depressziónak szintén fontos tulajdonsága, hogy hatására mind a munka, mind a magánélet frontján eltűnik a motiváció és fellép az érdeklődés hiánya. A betegség elszenvedője idővel már a párjával közösen végzett szabadidős tevékenységekben sem lel örömet, untatja, fárasztja, nem érdekli a közös sport, a mozi, a színház, a sorozatok és a társasági élet sem, sőt, már a családi bevásárlás is felér egy kínzással. És persze ide tartozik a szexuális élet, a vágy, a vonzalom, a libidó folyamatos csökkenése is.

3. Most akkor kivel is van a baj?

Korábban nem kritizálta ennyit a párja? Honnan ez a rengeteg előzmény nélküli dühkitörés? Nem érti, hogy mit követett el, amiért ennyi minden zúdul a fejére? Mivel hívhatta elő ezt a rengeteg dühöt és frusztrációt a partneréből? Mire föl ez a harc és nekifeszülés? Mikor lett ellenség? – Ha hasonló kérdések járnak a fejében, lehet, hogy a depresszió áll a háttérben, ugyanis egy depressziós nem egyszer válik önmagához képest jóval ingerlékenyebbé, és fordítja saját, belső tehetetlen dühét mások, a környezete felé.

4. Pokoli éjszakák, még pokolibb nappalok

Bár tünetskálája igencsak változatos, legyen szó enyhébb vagy súlyosabb állapotról, depresszió esetén valamiféle alvászavar szinte kivétel nélkül tetten érhető. Így mind az álmatlanság, mind a fokozódó alvásigény jelzés lehet. Aki pedig éjszakánként álmatlanul forgolódik az ágyában, vagy hirtelen felriad az éjszaka közepén, majd nem tud visszaaludni, másnap jóval fáradtabb, ingerlékenyebb és idegesebb lesz, ami szintén óhatatlanul kihat az otthoni hangulatra. A fokozott alvásigény pedig  egyszerűen elveszi az időt a már említett közös, társas tevékenységtől.

5. Már nem érdekel semmi más

Ha mindez nem lenne elég, a depresszió időrabló azon a téren is, hogy elszenvedői tehetetlenségükben és alulmotiváltságukban sűrűn menekülnek a valóság és a társas kapcsolatok elől a televízió, illetve a számítógép képernyője, azon belül is a pornószájtok és a videójátékok elé.

6. Tényleg beteg féltékenység

A depresszió okozta reményvesztettség és pesszimizmus nem egyszer egyenesen a beteges féltékenységig és bizalmatlanságig vezet: a depressziós irracionális módon fél attól, hogy a párja már nem szereti, ezért hirtelen, szó nélkül elhagyja. Váratlan és nehezen magyarázható reakcióik megértéséhez az is fontos lehet, hogy a depressziósok többnyire igen érzékenyek az elutasítás legkisebb gesztusára és a legóvatosabb kritikai megjegyzésre is.

7. Pokoli utazás

Egy depressziós mellett könnyen lehet hullámvasút az élet, mert előfordulhat, hogy képes lelkesedni, képes várni találkozásokat, különböző eseményeket és programokat, majd például akár egy jól sikerült nyaralás végére ismét elhatalmasodik rajta a jól ismert deprimáltság és előtörnek a negatív érzések.

Hirdetés

A Remotiv extra enyhe depressziós tünetek – lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső nyugtalanság, feszültség, stressz – és az ezekhez társuló alvási nehézségek kezelésére javasolt. Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer, ami oldja a feszültséget, javítja a hangulatot és az alvást.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer
www.remotiv.hu

Remotiv extra


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remotiv extra forgalmazója a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remotiv BrandChannel

Sokat stresszel a gyerek? Figyeljen oda, mert akár depresszió is lehet belőle

Átlagos kamasz a gyerekünk egy átlagos, kamaszkori világvége-hangulattal? Vagy olyan stresszhelyzetek vannak az életében, amit életkorából kifolyólag nem tud egyedül megoldani? Mi a különbség egy szimpla, dolgozat előtti drukk és egy tartós stresszes állapot között? Az is lehet, hogy depressziós a gyerek? Egyáltalán mit tehetünk ilyen esetekben? Ezekről kérdeztük Deliága Éva gyermekpszichológust.

Remotiv BrandChannel

Mennyire jár közel a kiégéshez? 8+1 jel, amire figyelnie kell

Ha a stressz mindennapi velejárója életének, munkájának, akkor érdemes tisztában lennie azzal, hogy előbb vagy utóbb a kiégés is fenyegetheti. De mi is pontosan a kiégés, mik a tünetei, mikortól beszélhetünk róla, és végül, de nem utolsósorban, hogyan védekezhetünk ellene?

Remotiv BrandChannel

Depressziósan az irodában: hogy ismerhetjük fel a jeleket?

Az biztos, hogy a munkahelyi környezetünk nagyban meghatározza az alaphangulatunkat. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a kollégánk azért halogatja a feladatait és veszíti el a motivációját, mert kialakulóban van nála a depresszió. Lauter Adrienn pszichológussal beszélgettünk a betegség leggyakoribb tüneteiről, és arról, hogyan segíthetünk magunknak és kollégáknak elkerülni vagy épp leküzdeni a depressziót.

Remotiv BrandChannel

Gyógynövényekkel a stresszdepresszió ellen?

A stresszt és a depressziót ugyan modern kori betegségeknek tartjuk, de valójában már az ókorban ismerték őket, például Hippokratész is sokat foglalkozott velük. Kezelésükre évezredeken keresztül ugyanazokat a növényeket használták, méghozzá annyira sikeresen, hogy még a modern kori farmakológia is szívesen fordul ugyanezekhez a módszerekhez. Lássuk, milyen gyógynövények adnak enyhülést több ezer éve a lelki betegségekben szenvedőknek!

Remotiv BrandChannel

Mutasd a posztjaidat - kiderül, hogy depressziós vagy-e!

A mesterséges intelligencia segítségével sikerült azonosítani azokat a jegyeket az Instagramra feltöltött képeken, amelyek depresszióra utalhatnak. Milyen képek és posztok jellemzik a depresszióban szenvedőket? Honnan lehet felismerni a bajt? Hogyan segíthet a betegeken a digitális technika?

Remotiv BrandChannel

Stressz a munkahelyen: hogy kerüljük el, hogy bánjunk el vele?

Időnk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ezért korántsem mindegy, hogy ott milyen környezet vagy általános közhangulat vár ránk nap mint nap. Hogyan birkózzunk meg a folyamatos stresszel, vagy szélsőséges esetben hogyan kerüljük el az ezt követő depressziót, hogyan ne váljunk a munkánk rabjává? Cikkünkben ennek járunk utána.

Remotiv BrandChannel

A stressz az életünk része, de mikor lesz belőle depresszió?

Anyagi helyzettől, foglalkozástól, beosztástól és családi háttértől függetlenül, a stressz valamilyen formában mindenki életének része. De vajon vezethet-e a stressz a depresszió kialakulásához, és mi az a határvonal, amitől már nem stresszről, hanem depresszióról kell beszélnünk?

Remotiv BrandChannel

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Napjaink népbetegsége a stressz és a depresszió. Nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. De hol végződik az egyik és mikor kezdődik a másik? Mikortól vagyunk bajban, és vajon lehet-e az ezzel járó rengeteg negatív energiát a hasznunkra fordítani, és ha igen, akkor hogyan?

Remotiv BrandChannel

Többet eszik és rosszabbul alszik? – Lehet, hogy depresszióban szenved

A tartós álmatlanság a depressziósok több mint 90 százalékára jellemző, és már a hangulatzavar korai előjele lehet. Ám hol kezdődik a lustaság, a sötét őszi-téli napok miatti lehangoltság és a súlyos hangulatbetegség? – Dr. Radics Judit alvásszakértő pszichiátert kérdeztük a depresszió legjellemzőbb testi és lelki tüneteiről.

Remotiv BrandChannel

Jönnek a szürke hétköznapok: mit tegyünk, hogy megmaradjon a jókedvünk?

Vége a nyárnak. A nyárnak, amelyet nagy lelkesedéssel megterveztünk, vártunk, majd kiélveztük a szabadság minden pillanatát. Aztán újra munka, de életben tartott minket, hogy a balzsamosan meleg estéken jó volt üldögélni a hangulatos, szabadtéri helyeken egy ital mellett, vagy hétvégén a strandon tovább élvezni a nyarat. Most azonban nyakunkon a hideg, borús őszi napok. Összegyűjtöttünk pár tippet arra, hogy hogyan őrizzük meg jókedvünket és vitalitásunkat az évszakváltással.