Remifemin Plus
Remifemin Plus
Tetszett a cikk?

Aki középkorú nő létére olyan szerencsés, hogy nem kínozzák erőteljes menopauzás tünetek, minden bizonnyal soha nem teszi fel a kérdést: hormonnal vagy anélkül? A kevésbé szerencsések számára azonban, akiknek a klimax rémálmokká változtatja a mindennapjaikat, komoly dilemma az ideális választás.

Félelem és tájékozatlanság

Magyarországra az 1980-as években jutottak el a menopauzára kifejlesztett hormonkészítmények, ám a kezdeti felfelé ívelő korszakot leszámítva még mindig él bizonyos félelem a nőkben a hormonterápiáról megjelent, ám – utólagos elemzések alapján – vitatható következtetéseket hordozó tanulmányok miatt.

Addig azonban, amíg az orvostársadalmat is megosztja a téma, nehéz változást elérni. Szakértőnkkel, dr. Jakab Attila szülész-nőgyógyásszal, a Magyar Menopauza Társaság elnökével arról beszélgettünk, hogyan lehetne tisztábban látni a témában.  

„Hazánkban a hormon, legalábbis a menopauza hormonterápiája mindmáig negatív megítélés alá esik. Pedig a hormonok, csakúgy, mint a vitaminok, szervezetünk és szerveink élettani működésének elengedhetetlen szereplői, és ez alól nem kivétel az ösztrogén sem” – jelenti ki szakértőnk.

Az ösztrogén nem csak a nőiességért felelős hormon, komoly szerepe van például az agyi funkciók, a csontanyagcsere, vagy a szív-érrendszer működésének szabályozásában is.

„Bármilyen más hormonhiányos állapotnál – így például pajzsmirigy-alulműködés esetén –, senki sem vitatja a hormonpótlás szükségességét. Akkor miért pont az ösztrogént kell feketelistára tenni, ha hiányállapot lép fel?” – teszi fel a kérdést Jakab doktor. „Hiszen a 80 feletti várható élettartamot tekintve a nők jelentős hányada élete több mint egyharmadát ösztrogénhiányos állapotban tölti, és a hiány következtében közülük sokan válhatnak idő előtt olyan betegségek áldozataivá, mint a combnyaktörés, stroke vagy infarktus” – teszi hozzá.

Nem mindenkit érintenek egyformán a változókor kellemetlen tünetei: a nőknek nagyjából harmada olyan szerencsés, hogy szinte teljesen panaszmentes, másik harmada enyhe, vagy közepesen súlyos, további egyharmada pedig a mindennapokat megnehezítő, súlyos tünetektől szenved. A nőgyógyász szerint az ő esetükben nagy biztonsággal kijelenthető, hogy csak a hormonkezelés hozhat érdemi javulást. Azt azonban, hogy alkalmasak-e rá, azaz nem volt korábban trombózisuk, hormonérzékeny daganatuk, és nincs vagy nem volt májbetegségük, valamint kiugróan magas vérnyomásuk, csakis egy körültekintő és alapos orvosi kivizsgálás döntheti el.

Ami a kezelést illeti, a Magyar Menopauza Társaság elnöke szerint nehéz éles határt húzni hormontartalmú és hormonmentes készítmények között. Ugyanis a hagyományos gyógyítás tapasztalataira alapozva használt növényi készítmények közül a fitoösztrogének is éppen azokat a receptorokat célozzák, mint a napjainkban alkalmazott korszerű, a petefészkek által termelt természetes ösztrogénnel szinte teljesen megegyező szintetikus ösztrogének. A különbség a hatás mértékében van. A növényi hatóanyagok másik csoportját az úgynevezett fitoSERM-ek alkotják, amelyek a receptorokon szelektív módon viselkednek, azaz a klimaxos tüneteket enyhítik, az ösztrogénérzékeny szövetekben (emlő, méhnyálkahártya) azonban nincs hormonszerű hatásuk.

„A növényi készítmények hatására vonatkozóan nem állnak rendelkezésünkre minden hatóanyaggal kapcsolatban meggyőző klinikai vizsgálati eredmények, míg az ösztrogénkezelés hatásossága, valamint a hormonhiány késői szövődményeinek megelőzésére való kedvező volta nem megkérdőjelezhető. A növényi hatóanyagokat elsősorban olyan esetekben érdemes alkalmazni, amikor a páciens a hormonpótlást elutasítja, vagy ha a tünetei enyhék, ami az életminőségét nem befolyásolja jelentősen. A fitofarmakonok közül a fitoSERM-nek nincsen emlővel kapcsolatos kockázata – melyet több publikáció is alátámaszt –, ezért alkalmas lehet emlőrák tekintetében fokozott kockázatúnak számító hölgyek klimaxos panaszainak enyhítésére. Hosszú távú megelőző hatást azonban a növényi hatóanyagoktól nem várhatunk” – mondja a szülész-nőgyógyász.

Az ösztrogénkezeléshez kapcsolódó fő aggály a nők részéről, hogy bizonyos készítmények hosszú távú alkalmazása emelheti az emlőrák kialakulásának a kockázatát. A szakértő szerint a mellráknak számos kockázati tényezője van – például a városi lakosok kétszer olyan veszélyeztetettek –, és az ösztrogén ezek között csak a sor vége felé szerepel.

Ezzel együtt belátja, hogy sokéves kutatás és hatalmas vizsgálatok ellenére a kérdés több ponton még mindig nem lezárt, mert nem mindegy, hogy az ösztrogénkezeléshez milyen progesztogént társítanak. A terápiás döntésnél azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ma már igazolt ténynek tekinthetők az ösztrogénpótlás csontanyagcserére, valamint a szív- és érrendszerre gyakorolt hosszú távú előnyei, emellett a várható élettartam emelkedésében és a minőségi évek számában is vitathatatlan érdemei vannak.

Mégis, Magyarország – a forgalmazás adatait tekintve – messze az európai sor végén áll mind a menopauzális hormonpótlás, mind az azt megelőző ellátások tekintetében. Dr. Jakab Attila úgy véli, ez részben a laikusok téves hiedelmeinek, részben az orvosok egy részénél tapasztalható indokolatlan félelemnek, illetve a valódi információk jelentős mértékű hiányának tudható be.

Menopauzális Hormonterápia KISOKOS

A változókori hormonkészítmények az ösztrogén mellett progeszteront is tartalmazhatnak. Ha az orvos Menopauzális Hormonterápiát (MHT) javasol, egyéni jellemzők, és az úgynevezett haszon/kockázat mérlegelés után többféle változókori kezelési stratégia közül választhat:

  • Bevitel módja szerint: szájon át szedhető (orális), bőrön át (transzdermális), vagy helyileg ható (lokális) készítmények. A lokális szereket hüvelyszárazságra és egyéb helyi panaszokra szokták javasolni; súlyos mellékhatásokkal nem kell számolni, de hosszú távú megelőző hatásuk nincs.
  • Összetétel szerint: mono (csak ösztrogén), vagy kombinációs (ösztrogén + progesztogén-származék) készítmény.
  • Adagolás szerint: lehet ciklusos (12-14 nap/hó), vagy folyamatos (naponta szedett).
  • Terápia hossza szerint: Ha csak tünetenyhítés a cél, a terápia lehet akár egy évnél is rövidebb. A késői szövődmények megelőzésre a hormonpótlás optimálisan 5-10 év, vagy akár több is lehet, de évente javasolt újra egyénre szabottan mérlegelni a várható előnyöket és az esetleges kockázatokat.

Azok a csodás gyógynövények

Való igaz, sok nő ódzkodik a hormonterápiától, szívesebben nyúl a gyógynövényekhez, míg másoknál, korábbi rákbetegségük miatt a hormon szóba sem jöhet. A nőgyógyász nekik ajánlhatja a növényi gyógyszerek között található fitoSERM-et, mint a poloskavész, vagy az étrend-kiegészítők közül a fitoösztrogéneket, például fermentált szójakivonatot, és más, távol-keleti gyógynövénykombinációkból összeállított készítményeket, de kizárólag patikai forgalomból! Ha három-hat hónapon belül nem csökkentik az elvárt mértékben a tüneteket, akkor – ha ellenjavallat egyébként nem áll fenn – mégis érdemes elgondolkozni a hormonpótláson.

A növényekben található fitoösztrogének egyfajta hormonszerű előanyagok, melyek a szervezetben történő átalakulásuk után képesek az ösztrogénreceptorokhoz kötődni. A velük kapcsolatos tanulmányok szegényesek és ellentmondásosak: mindeddig nincs bizonyíték arra, hogy klinikailag elfogadható mértékben és statisztikailag is jelentősen enyhítenék a változókori tüneteket, a változókorú nők ösztrogénérzékeny szöveteire (emlő, méhnyálkahártya) gyakorolt kedvezőtlen hatásukat ugyanakkor nem sikerült egyértelműen cáfolni. A csontanyagcserére azonban igazoltan előnyösen hatnak. Jelentős fitoösztrogént tartalmaz a lenmag, amit pehelyként érdemes fogyasztani, mert a magok különben rátapadnak a bélnyárkahártyára és így nem tudnak hasznosulni. Ugyancsak kiváló növényi hormonforrás a vöröshere, a rozs, a paradicsom, lencse, borsó, bab, csicseriborsó, hajdina, napraforgómag, dió, zabliszt, zabpehely és az erős paprika is.

A fitoSERM (SERM: Szelektív Ösztrogén Receptor Modulátor) olyan növényi kémiai anyagok csoportját jelenti, mely szerkezetében különbözik az ösztrogén molekulától, ám az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódva, az ösztrogénhez hasonló, vagy azzal éppen ellentétes hatást fejt ki. A poloskavész hatóanyagai ilyen fitoSERM-ként definiálhatók. A szelektív ösztrogénreceptor-módosítók (SERM-ek) kifejlesztésére a gyógyszeripar óriási összegeket költ, mivel ezek a csontokra, keringési rendszerre kedvező hatásúak (itt ellensúlyozzák az ösztrogén kedvezőtlen hatását), viszont nem ösztönzik sejtburjánzásra az ösztrogénérzékeny szöveteket, például az emlőket, ahol az ösztrogének daganatokozó hatásúak lehetnek.

A változókori tünetek csökkentésére alkalmasak lehetnek az alábbi gyógynövényekből készült teák:

 

-        Hőhullámok, verejtékezés, görcsök ellen: cickafark, palástfű, pásztortáska, orvosi zsálya

-        Nyugtalanság, feszültség, alvászavarok esetén: macskagyökér, komló, citromfű, orbáncfű

Hirdetés

Változókor könnyedén, hormonmentesen!

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A Remifemin Plus két gyógynövény együttes erejével enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin Plus


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remifemin forgalmazója, a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remifemin Plus BrandChannel

Így lesz jó a szex a változókorban is

“Búcsúzni a szextől, ha eljön a klimax?”, “Változókor után rémálom a szex?” – ilyen és ehhez hasonló cikkek tömkelegét dobja fel a Google, ha rákeresünk a szex és menopauza szavakra. De tényleg ez az igazság? Ha jön a klimax, akkor biztosan nincs többé jó szex? Összegyűjtöttük az ilyenkor leggyakrabban jelentkező intim problémákat, azok okát és megoldásait is.

Remifemin Plus BrandChannel

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Nem véletlenül tartunk munkakörünk vagy munkahelyünk megszűnésétől, főleg, ha érettebb korban ér minket egy ilyen életesemény. Szakemberek szerint viszont, ha nagyon lassan is, de észrevehető egyfajta pozitív változás a középkorúak munkaerőpiacán, ami új reményt adhat ennek a generációnak. Sőt, azt rebesgetik, nemsokára ki lehet jelenteni, hogy a régi ötvenes munkaerők az új negyvenesek.

Remifemin Plus BrandChannel

Önt vajon érintik már a változókor tünetei? - Teszt!

Van, akinek már 40 éves kora előtt, van, akinek később érkezik el. Van, aki szinte semmit nem észlel belőle, van, akinek egy évtizedig is eltart. Töltse ki tesztünket, melyből kiderült, ön is az érintettek között van-e már.

Remifemin Plus BrandChannel

Közelít a menopauza? - Így álljunk hozzá pozitívan!

Nem kívánságműsor, hogy mikor érkezzen a változókor. Először még csak „finoman” közelít, kisebb jeleket adva magáról, aztán az idő múlásával egészen kiteljesedik. Ott van teljes valójával a mindennapokban és nincs mit tenni, el kell fogadni, együtt kell élni vele. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy úgy tekintünk rá, mint egy átutazó vendégre.

Remifemin Plus BrandChannel

A magyar nő, aki 50 felett borított mindent, és világgá ment

Változtatni sose késő, a kor pedig valóban csak egy szám. Közhelynek hangzik? Akkor pillantsunk bele Sándor Anikó életébe. Már elmúlt ötven, mikor felállt a főszerkesztői székből, és úgy döntött, világgá megy. Szó szerint. Tapasztalataiból könyveket írt, és sokak példaképévé vált azzal, hogy képes volt felállni és meg tudta változtatni a sorsát. A társadalom ma a negyven feletti nőket lejárt szavatosságú termékként kezeli, holott lehetne ez másként is.

Remifemin Plus BrandChannel

50-es nő vagyok és társat keresek. De hogyan?

A szerelem és az ismerkedés nem a fiatalok kiváltsága. És nem igaz, hogy 50 felett már úgyis mindenki foglalt. Számos középkorú nő és férfi keresi azt a személyt, akivel megoszthatja az életét. 50 feletti hölgyeket kérdeztünk arról, hogyan keresik, vagy találták meg párjukat, milyen nehézségekbe ütköztek, és vannak-e mások számára is hasznos tanácsaik.

Remifemin Plus BrandChannel

Ütköztettük a generációkat: mit tanácsol egymásnak anya és lánya?

Mind tudjuk, hogy létezik az az ősi női tudás, ami régen szinte szavak nélkül öröklődött generációról generációra. De mi a helyzet most? Felgyorsult világunkban hogyan és mit örökölnek lányaink? Rendhagyó kísérletünkben egy 53 éves anya és 22 éves lánya farkasszemet nézett egymással egy finom kávé mellett, hogy kimondjanak dolgokat, amik régen talán nem hangozhattak volna el. Mi pedig lejegyeztük.

Remifemin Plus BrandChannel

Változókori tünetek 40 év alatt – Egyre több nőt érint a korai menopauza

A menopauza, azaz a petefészkek hormontermelésének hanyatlása, ezzel együtt az ösztrogénszint csökkenése a női szervezet természetes folyamata. Tünetei rendszerint a negyvenes évek második felében, a változókor kezdetén jelentkeznek először. Manapság azonban – bizonyos külső tényezők, illetve betegségek és azok kezelése révén – sokkal több fiatal nőt is elérhetnek ezek a változókori folyamatok.