Media Markt
Media Markt
Tetszett a cikk?

Hogyan alakíthatjuk úgy a november 24-i fekete pénteket, hogy anyagilag valóban jól járjunk, és meg is szerezzünk minden terméket, amire vágytunk? Mindezt persze úgy, hogy közben nem álljuk végig a világ leghosszabb sorait, és nem is kell vérre menő harcot vívnunk a többi vásárlóval.

Bár elsőre azt gondolhatjuk, hogy nem lehet nagy kihívás egy vízforraló megvásárlása, az idén november 24-én tartott Black Friday alkalmával előfordulhat, hogy ez mégsem lesz annyira egyszerű feladat. Az Enet felmérése szerint tavaly Magyarországon 2,1 millióan vásároltak e jeles napon, vagyis esélyes, hogy igenis meg kell majd küzdeni azért a vízforralóért. így érdemes minél jobban felkészülni.

Méghozzá annyira, hogy még bekötött szemmel is be tudjunk mindent szerezni. Ezt a Black Friday-re készülő MediaMarkt teljesen komolyan vette, és egy külön videót készítettek arról, hogy milyen egy szó szerinti fekete pénteken vaksötétben vásárolni. Hiszen ki tudja, ha áramszünet lesz, jó lehet ez a tudás is… Nézzük csak:

Persze valójában nem lesz egy MediaMarktban sem vaksötét, ezért jobb, ha más jellegű akadályokra készülünk fel. Ha ezt a 10+1 tanácsot megfogadjuk, a Black Friday-ről többet nem a sor és a tömeg jut majd eszünkbe, hanem az, amiről valóban szólnia kell: a jó árakról, kényelmes és biztonságos vásárlásról.

1. Tervezzünk előre anyagilag!

A rengeteg leárazástól megszédülve könnyen megvásárolhatunk felesleges termékeket is. Persze valóban jöhet velünk szembe olyan akció, amire kár nemet mondani, de inkább ragaszkodjunk az eredeti terveinkhez. A spontán meglepetésekre pedig tervezzünk be egy plusz költségkeretet.

2. Csináljunk listát!

A tökéletes vásárlási listához először is vegyük sorba, hogy mire is van szükségünk! Ne csak azért vásároljunk termékeket, mert azok jó áron vannak, hanem azért is, hogy valóban használjuk őket. Ne felejtsük el, hogy a kevés pénzkiadás is pénzkiadás! Emellett döntsük el jó előre, hogy miből milyen típust és márkát akarunk vásárolni. Mert kenyérpirító és kenyérpirító között is óriási különbség lehet… És nem csak a funkciókra gondolunk, de akár áramfogyasztásra vagy a garancia időtartamára is.

3. Fedezzük fel előre a boltot!

Black Friday előtt megéri egy rövid sétát tenni a kiszemelt boltban, és megismerni a kínálatot. Ekkor lehet még időnk arra, hogy nyugodt körülmények között tegyük fel kérdéseinket az eladóknak, arról nem is beszélve, hogy nagy könnyedség lehet célirányosan megcélozni a kiszemelt kávéfőzőt.

4. Kezdjünk korán

Ha már úgyis beszélgetünk az eladóval, nyugodtan megkérdezhetjük azt is, hogy az utóbbi évek tapasztalata alapján mikor van a legkisebb tömeg fekete pénteken. Ebédszünetben vagy munka után biztosan óriási a tumultus, utóbbinál pedig már a készlet is erősen hiányos lehet. Egy szó, mint száz: a legjobb, ha délelőtt megyünk.

5. Menjünk együtt!

Ha mégis a legnagyobb tömegben kelünk útnak, akkor keressük meg a legkitartóbb barátunkat, és fogjunk össze! Ő már érkezéskor beállhat a sorba, míg mi összeszedjük a termékeket (amikről természetesen már tudjuk, hogy hol vannak és pontosan melyik kell, ugye?). De befoghatjuk őt is gyűjtögetni, igaz, ekkor jobb egy papírra felírni minden részletet, mint például a pontos típusszámot. Nehogy ne tudjon turbófokozatot az a gyümölcsprés!

6. Hagyjuk otthon a kölyköket!

A Black Friday nem családi program. Az óriási tömeg a gyerekeknek sem élmény, és még könnyen el is veszhetnek. Emellett nem életünk legszebb pillanata lesz, ha éppen az év egyik legőrültebb bolti napján borítják fel a dobozokból rakott piramist. Ha pedig már idősebbek, lehet, hogy jobb, ha nem látják az akciós videójátékokat, ugye?

7. Figyeljünk a részletekre!

Jobb mindig résen lenni, ugyanis sok cég valójában nem is ad akkora kedvezményt, mint állítja. Mindig ellenőrizzük az árakat, a kedvezmény mértéket, az eredeti árat, és persze azt is, hogy tényleg nagy kedvezményről beszélünk-e. Lehet, máshol ez a normál ár. Legyünk résen!

8. Legyen B-terv

Bármennyire is felkészültek vagyunk, bizony előfordulhat, hogy elfogy a kinézett gofrisütő. Persze a legjobb ha eleve olyan áruházat keresünk föl amelyik jelentős raktárkészlettel rendelkezik, vagy a fentebb tárgyalt listára írjunk fel néhány B-tervet is ugyanarra a terméktípusra. Lehet, hogy a B-tervnek nem lesz olyan dizájnos kék színe, ami pont illik a konyhacsempéhez, de a cél mégiscsak az, hogy a nap végén egy finom forró gofrival örvendeztessük meg a családot.

9. Ha eltévedünk az interneten, menjünk boltba!

Sajnos a Black Friday a csalók számára is nagy nap. Ma a szakavatottak már olyan akciós weboldalakat tudnak összerakni, ami a legprofibb internetezőket is meg tudja téveszteni. Ha nem merünk interneten vásárolni a nagy napon, akkor ne kockáztassunk: irány a bolt, ahol nem lehet baj, ha megbízható üzletbe térünk be.

10. Regisztráljunk előre!

Ha mégis az internetes vásárlás mellett döntünk, arra érdemes már idejében felkészülni. Ilyenkor még a legnagyobb oldalak is kicsit lassabban működhetnek, ezért nem ez lesz a legjobb időpont a regisztrációra, valamint a visszaigazoló e-mailekre való várakozásra. Regisztráljunk inkább mindenhol előre! Emellett az is segítség, ha a bankkártyánk adatait sem akkor kell bepötyögnünk: ma már ezek is könnyedén menthetők böngészőnkben.

10+1. Black… Weekend?

A fekete péntek nem kizárólag csak péntek lehet. A jövő a Black Weekendé: rengeteg kiskereskedő már egész hétvégére meghosszabbítja a pénteki kedvezményeket, a Black Friday-ből Black Weekendet varázsolva. Vagyis, ha meg akarjuk kímélni magunkat az első nagy rohamtól egy nehéz hét után, pénteken inkább üljünk be a moziba, hogy szombaton kipihenve vágjunk neki az átgondolt bevásárlásnak. Persze előtte nézzünk utána, hogy pontosan melyik boltban is tart egész hétvégén a Black Friday, nehogy szomorú legyen a vasárnap!

De mi is az a Black Friday?

Maga a Black Friday kifejezés az 1960-as években jelent meg Philadelphiában, és a hálaadás utáni nap a megszokottnál jóval magasabb kereskedelmi forgalmáról kapta nevét. A 2000-es évek végére terjedt el világszerte, így Magyarországon is. Jelenleg a Black Friday számít az USA-ban a legforgalmasabb napnak a kereskedelem szempontjából.

Az elnevezésnek azonban vannak más történelmi magyarázatai is. A History.com egyik elmélete szerint a fekete péntek először nem a nagy vásárlásokról szólt, hanem az 1869. szeptember 24-i pénzügyi krízisről, mikor is két wall streeti spekuláns csődbe döntötte a tőzsdét. Egy másik legenda szerint a Black Friday azért lett black, mivel sok üzlet csak ezt a napot írhatta be biztosan a nyereséget jelző fekete színnel a könyvelésébe. Egy további magyarázat szerint pedig a fekete péntek már az 1800-as években megjelent a déli államokban, ahol a hálaadás utáni napon nagy kedvezményekkel lehetett fekete rabszolgálat vásárolni. Az elmélet felbukkanása után több üzlet szakított a szokással.

Az oldalon elhelyezett tartalom a MediaMarkt megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.


300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

Vízi mozit álmodnak a városligeti csónakázótóhoz

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban