Egyeztetés a fuvarozókkal - nem közeledtek az álláspontok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fuvarozók és a kormány képviselői szerdán folytatták az egyeztetést a versenyfeltételeket javító megállapodás-tervezetről, az érdekképviseletek tájékoztatása szerint az álláspontot nem közeledtek.

A megbeszélést csütörtökön folytatják a közlekedési minisztériumban a fővárosi behajtás rendelet témában, ahol az érdekképviseletek reményei szerint szóba kerülhet az energiahordozók áremelkedése hatásainak mérséklése is. Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) főtitkár-helyettes az egyeztetés után az MTI-nek elmondta: a kormányzati oldal szóban módosító javaslatot tett a gépjárműadó csökkentetésére. A fuvarozók írásban is kérték a kormány újabb javaslatát, amit a szakmai érdekképviseletek elemezhetnek a válasz előtt. Az MKFE főtitkár-helyettese úgy értékelte, hogy nem jutottak előre a szerdai tárgyaláson, az álláspontok merevek, amit remélhetően sikerül majd loldani.

Elmondta: az MFKE vállalta, hogy amíg a tárgyalások zajlanak, nem szervez demonstrációt, és ha érdemileg sikerül megállapodni, akkor abban ezt rögzíteni fogják. Karmos Gábor elmondta, hogy a kormány és a fuvarozók között csütörtökön folytatják az egyeztetést a közlekedési minisztériumban a fővárosi behajtás rendelet ügyében, de ez nem jelenti azt, hogy nem fognak visszatérni a kormány egyéb ajánlatára. 

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NIT) ügyvezető főtitkára az egyeztetést követően az MTI-nek elmondta: nem közlekedtek az álláspontot, sőt egy kicsit távolodtak. Reméli, hogy a távolodás átmeneti, és csütörtökön a fővárosi behajtásról szóló egyeztetésen, szóba kerül az üzemanyagár emelkedéséből adó gondok enyhítése is.
    A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szerdán az egyeztetésről az MTI-vel mindössze annyit közölt, hogy csütörtökön folytatódik az egyeztetés a fuvarozókkal, de annak konkrét tartalmáról nem adtak tájékoztatást.