Olcsóbb lett szabálytalankodni

Olcsóbb lett szabálytalankodni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Más megközelítésben, nem kerül közel egy havi fizetésbe, ha a jogsi otthon marad. Gyakorlatilag megfelezték több szabálysértési tétel összegét.

Idén áprilisban, illetve korábban az objektív felelősség bevezetésekor komolyan megemelte a kormány jó néhány közlekedési szabálysértés összegét. Azóta folyamatos kritikák érték a rendelkezéseket még kormányoldalról is. Az egyik szószoló Bíró Márk nógrádi képviselő többször elmondta aránytalannak tartja, hogy egy óvatlan szabálytalanság akár egy teljes havi fizetését is elviheti egy ingázó családfőnek.

A kormány hajlott az érvek elfogadására és a Magyar Közlönyben megjelentek szerint alaposan csökkentett néhány bírság összegén. Szeptember elsejétől például, ha valaki jogosítvány nélkül vezet, és elkapják, annak nem kerül a helyszínen 45 ezer forintjába, illetve ha nem ismeri el, szabálysértési bírságként 90 ezerbe ez a vétség. Megússza a helyszínen 25 ezerrel, illetve ha nem ismeri el a helyszínen, akkor pénzbírság formájában 50 ezer forinttal.

Ugyancsak vágtak egy gyakorta előforduló másik eset szankcionálásán, olcsóbb lett, ha lejárt műszakival autózik valaki. Ezt a rendőrség eddig, ha a műszaki 3 hónapnál régebben járt le, de még nem érte el a fél évet, a helyszínen 20 ezer, illetve pénzbírságként 40 ezer forintba került. Szeptember elsejétől 15 ezer, illetve pénzbírságként 30 ezer forint lesz ugyanez.

Ugyancsak lényegesen olcsóbb ha piroson hajt át valaki. Ez a jövőben 50 ezer forint, a korábbi 100 ezer helyett. Ebben viszont nincs vagy-vagy, mert ez a fixbírságok hatálya alá esik.