Berki-gyorshajtás: megszólalt a rendőrség, és alig hittük el, mit mondanak

Berki-gyorshajtás: megszólalt a rendőrség, és alig hittük el, mit mondanak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy kérdést intéztünk a rendőrség felé nyolc nappal ezelőtt a TV2-es Berki Krisztián Instagram-oldalára felkerült gyorshajtásos videóval kapcsolatban. Megérkezett a válasz.

Nyolc nappal ezelőtt, augusztus 3-án került fel az a videó a TV2-es médiaszemélyiség, Berki Krisztián Instagram-oldalára, melyben az látszik, valaki az éjszaka közepén 254-255 km/h-s sebességgel száguldott – a bejegyzés szerint az M7-es autópályán. Mivel a felvételt minden valószínűség szerint az az ember készítette mobillal, aki az autót is vezette, a mobilhasználat és a közel 100 százalékos sebességtúllépés minden bizonnyal több százezer forintos büntetést vonhat maga után, arról nem is beszélve, hogy mennyire ön- és közveszélyes egy ilyen mutatvány.

���� #porsche #porsche911 #porschecarrrera #porschecarreras #aberki

a berki �������� (@berkikrisztian) által közzétett videó,

Kíváncsiak voltunk, mit szól a felvételhez a rendőrség, amin egyértelműen egy többszörös és súlyos szabálysértés látható. A rendőrségnek az alábbi négy kérdést tettük fel:

  1. – A közösségi oldalakra feltöltött videó alapján indít-e a rendőrség szabálysértési eljárást az ilyen ügyekben?
  2. – Várható-e, hogy az objektív felelősség elve alapján indul szabálysértési eljárás Berki Krisztián, vagy ismeretlen tettes ellen?
  3. – Milyen büntetésre számíthat az, aki hasonló módon veszélyezteti a közlekedés többi résztvevőjét?
  4. – A konkrét videó megosztásával kapcsolatban mi a rendőrség álláspontja?

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata nyolc nappal később, augusztus 11-én küldte meg a választ, amit alább szó szerint idézünk:

"Tájékoztatjuk, hogy a rendőrség hivatalból nem indít eljárást az Ön által említett videó, illetve ilyen jellegű videók alapján. Bárki kezdeményezhet hatósági eljárást a jogsértőnek vélt cselekmény helyének és idejének, továbbá az elkövetés körülményeinek leírásával, a bizonyítási eszközök megjelölésével, valamint ha ismert az elkövető személye, akkor annak személyi adataival.

Önmagában az ilyen videók alapján általában nem tisztázható, hogy az adott cselekményt hol és mikor követték el, ezért az sem állapítható meg, hogy a cselekmény még büntethető-e egyáltalán, azaz elévült-e vagy sem."

Vagyis hiába látható a felvételen egy súlyos szabálysértés, ez önmagában nem elég ahhoz, hogy a rendőrség érdeklődését felkeltse a dolog iránt. Pedig az ügy tisztázásához valószínűleg nem kellett volna túl sok minden: a középkonzol alapján az eset 0 óra 20 és 0 óra 30 perc között történt, feltehetőleg augusztus 3-án hajnalban. Mivel az autóban épp a Class FM szólt, a rádió pedig Maclemore – Can't hold us down című zenéjét játszotta, egy kérdést megért volna az állomás felé, hogy vajon aznap este az említett időpontban mi volt épp adásban.

Ha pedig véletlenül az időpont és a lejátszott dal is egyezik, megérte volna megnézni az adatbázist, hátha az M7-es autópályára telepített kamerák közül valamelyik épp aznap éjszaka szkennelt be a Berki Krisztián által említett Porsche 911-et.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.