szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy-egy ilyen videó sokkal szemléletesebb, mint hosszasan értekezni, miért vannak néha érthetetlenül is dugók.

Egy lengyelországi sofőr felvételét lehet most látni, aki igaz, hogy türelmetlen volt, ám amit csinált, az teljesen szabályos. Pusztán megnézte, miért nem megy senki a jobb szélső sávban. Amit tapasztalt, az elég tanulságos:

Egy ilyen helyzetben, ha mindkét sávban haladnának az autósok, és közvetlenül a besorólósáv végén, a cipzárelv alapján egy autó jobbról mindig besorolhatna a foghíjakba, sokkal nagyobb lenne a hatékonysága a csomópontnak.

Ennél a megoldásnál is a KRESZ szabályai érvényesek, a probléma inkább az, hogy be kell lépnie egy olyan szempontnak is, hogy itt "előnyt kell adni másnak". A másik sávban pedig fel kell vállalni, hogy "nem pofátlanság, amit csinálunk", amit szintén sokan nem tesznek udvariasságból. Miközben mindez mindkét oldalról nézve pusztán a hatékonyságról szólna.

Persze a cipzárelv nem keverendő össze például az ilyen helyzetekkel:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Marabu FékNyúz: A megoldás

Marabu FékNyúz: A megoldás

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni