szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Hosszában elöl beépített motor, hátsókerékhajtás – nincs másik hasonló autó a kompakt osztályban.

További képek a galériában. Kattintson a fotóra!
©

Hosszában elöl beépített motor, hátsókerékhajtás – nincs másik hasonló autó a kompakt osztályban. Mondhatnánk, már a megmérettetés előtt a BMW 1 nyerte a versenyt. Ám, nem így van, az egyes BMW vezetve, használva sulykolja belénk: megérdemeltük, hogy a világ legjobb kompakt autóját irányítjuk. A BMW belépőmodellje beérett: elődjéhez képest 85 milliméterrel hosszabb, tengelytávja ugyanakkor csak 30 milliméterrel nőtt. A nagyobb nyomtávok (elöl +51 mm, hátul +72 mm) következtében 17 milliméterrel, 1765 milliméterre bővített szélesség azonban jelzi, hogy az 1-es a Golf babérjaira tör. Ezt a 30 literrel nagyobb, 360 literre bővült csomagtartó is érzékelteti. Azt tudtuk, hogy árban verhető lesz az 1-es BMW, de az a teszt során meglepett, mennyire tágították kis BMW életterét. Családi autónak sem utolsó.

Nemcsak méretei növekedtek az egyes BMW-nek, hanem az ára is, igaz, emiatt a forint-euró párharc romlásának politikai felelőseit kell szidni. Tény, hogy a korábbi 120d-hez viszonyítva 1,6 millió forinttal drágult, ám alapfelszereltsége gazdagodott. Hétköznapi vásárlók hétköznapi autójaként szóba sem jöhet, 8,6 milliós alapárára még 3 milliós extrát pakoltak a tesztautóba, 11,6 millióért kompakt autót nem sokan vesznek.

Kétféle összeállításban juthatunk az egyeshez, a csini és trendi urban line az egyik, a dögös és agresszív sport line (felára 554 ezer forint) a másik. Tesztautónk utóbbi jegyeit viselte: speciális kárpitozású sportüléseket kapott, piros díszvarrásokkal készült a bőrbevonatú sportkormányt, vörös díszítésű a kulcs, az elcsúsztatható kartámaszt fényes fekete belső díszítőelemeket, illetve matt korallpiros belső kontraszt-díszléceket tartalmaz. A belső hangulatvilágítás átváltható a narancsszínű és fehér árnyalat között, a középkonzol környezetében, illetve a lábtérben pedig további fényforrásokkal egészül ki. A csomagba tartozó 16 hüvelykes csillagküllős könnyűfém keréktárcsákat kétárnyalatú 17-esre cserélték a tesztautón, feltűnő a kipufogórendszer antracit végcsöve, valamint a BMW Sport feliratú küszöbléc. A BMW-vesék, illetve a középső légbeömlő nyílás belső lamellái, valamint a szélső nyílások szegélyei a hátsó lökhárító betétjével együtt magas fényű fekete bevonatot kaptak.

A szériafelszereltség része a stop-start és a fékenergia-visszanyerés, újdonság az eco pro üzemmód. Menüje magyar, helyesen használja szép nyelvünket. Az extralistát fényszóró-asszisztens, adaptív kanyarvilágítás, parkoló-asszisztens, fékező funkcióval kiegészített sebességszabályzó automatika gazdagította. Az extrafelszerelésként rendelhető navigációs rendszerrel, nyolchüvelykes széles képernyővel és a BMW Professional rádióval együtt, az új BMW 1-es a BMW iDrive kezelési rendszert is tartalmazza. A profi navigációs rendszer merevlemezes tárolót is magában foglal. Az ott tárolt Harcsa Veronika lemezt kitűnő minőségben szólaltatta meg az összesen 12 hangszórót és 360 wattos digitális erősítőt felsorakoztató Harman Kardon hifi. A navigálást nem bízza a véletlenre a BMW, a nagyméretű kijelző mellett a műszerórák alatt is megjeleníti az utasításokat.

Könnyűszerkezetes építése ellenére, vagy éppen azért öt csillagot kapott az EuroNCAP töréstesztjén a bébi bömös. Az ütközés során fellépő erőket a szerkezet megfelelő deformációs zónák segítségével nyeli el, illetve meghatározott terhelési csatornák mentén tartja távol az utascellától. A szériakivitel biztonsági felszereltségében az első légzsákok, elöl az üléstámlákba integrált oldallégzsákok, az első és a hátsó üléssor utasait egyaránt védő fejlégzsákok, az elöl erőhatárolókkal és előfeszítőkkel szerelt, minden üléshelyen hárompontos automata biztonsági övek, valamint a hátsó isofix gyerekülés-rögzítési pontok egyaránt megtalálhatók.

Élmény kapcsolásra
Első ízben kapható BMW-ben élménykapcsoló, olyasmi, mint amit az Alfa használ modelljeiben (DNA kapcsoló). A középkonzol alapkivitelhez tartozó élménykapcsolója a jármű beállításainak egyéni megválasztását teszi lehetővé. A motor és a menetstabilizáló (DSC) alapvető karakterisztikái mellett segítségével az szervokormány, és az ugyancsak extrafelszerelésként rendelhető automata sebességváltó kapcsolási programja és dinamikája is befolyásolható. Tesztautónk hatsebességes kézi váltóval üzemelt, a komfort, a sport és az eco pro módusz mellett a sport pluszt is választhattunk. Utóbbiba kapcsolva a motor teljesítményének és a forgatónyomatékának aktuális igénybevételéről kapunk információt a nagy kijelzőn. Perverz helyzet, ha az eco pro módban a sportkijelzőket nézzük –annyi a takarékos vezetésnek. Fordítva, sport fokozatban fáj a szívünk gyorsan hajtani, ha közben a fogyasztási grafikon lebeg a szemünk előtt.

A 2,0 literes, változó geometriájú turbófeltöltéssel és közvetlen befecskendezéssel szerelt dízelmotorja maga a bajor korona, álmodni sem tudnánk izgalmasabb négyhengeres dízelről. Elődjéhez képest 5 kilowattal nagyobb, 4000-es percenkénti fordulatszámtól rendelkezésre álló 135 kW/184 LE teljesítményével, illetve az 1750 és 2750-es fordulat közötti tartományon megjelenő 380 newtonméter (plusz 30 newtonméter) maximális forgatónyomatékával az új BMW 120d még temperamentumosabb karakterrel érkezik az utakra. Álló helyzetből mindössze 7,2 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebességét pedig 228 kilométer/óránál éri el. Bár a sajtóanyag szerint a BMW 120d átlagos tüzelőanyag-fogyasztása 100 kilométerenként 4,5-4,6 literre adódik, a nálunk mért 5,7 literes átlaggal kifejezetten elégedett voltam (sikerült egy mikronnyival túlszárnyalni az elődöm számítógép szerinti 5,8 literes átlagát). Közel 500 kilométert tettem meg az autóval, párszor bedugultam Budapesten, az autópályán pedig kihasználtam a szabad sáv adta lehetőségeket, így nem kifejezetten az alacsony fogyasztásra helyeztem a hangsúlyt. Ennek ellenére, amikor lehetett, az eco pro állásban használtam az autót, azaz igyekeztem megadni a lehetőséget a takarékosságra. Hagytam, hogy a kocsi ossza be a naftát úgy, hogy közben élvezzük is az utazást. Ez utóbbi jobban érdekelt, ezért az első tesztnap spórolása után inkább az élményautózásra koncentráltam, igaz, a sport és a sport plusz beállítást csak ritkán használtam.

Az eco pro a lehető legkisebb fogyasztásra hangolja a motorvezérlést, szinte látni, ahogy szaladgálnak az információs egységek könyöklős könyvelői az adatátviteli kábelrengetegben. Osztanak, szoroznak, kapcsolgatnak, jeleznek. Megváltozik a központi kijelző, a BMW-nél megszokott pillanatnyi fogyasztásmutatót felváltja egy ökométer. A takarékos üzemet be is programozhatjuk, akkor a legideálisabb a helyzet a fogyasztás szempontjából, ha 90 kilométer/órás sebességhatárt állítunk be. Ilyenkor lecsökken a klíma teljesítménye, nem vacakol az elektronika a hátsó szélvédő és a tükrök fűtésével. Kívánságra vezetési tippeket is ad, de a hibridekhez hasonló fogyasztási grafikont is figyelgethetünk.

Takarékos módban 130 kilométer/óránál hatosban 2200-at forog a főtengely percenként, 120-nál 2100-at, 110-nél 1900-at, 100-nál 1750-et. Kilencvennél 1550-es fordulatszámon csordogálunk. Hatosban gázadás nélkül 50-nel halad az autó, 850-es percenként fordulaton pörög a motor, a pillanatnyi átlagfogyasztás ilyenkor 3,3 liter/100 kilométer. Az ezer kilométeres hatótáv nem lehetetlen.

Az intelligens energiamenedzsmentről a fékenergia-visszanyerés rendszere mellett az igény szerinti szabályzás mentén működő segédberendezések, illetve az elektromechanikus szervokormány (EPS) gondoskodik. A sebesség megfelelő fokozatának kiválasztásában segít a fedélzeti elektronika, sőt azt is kiírja a műszerfalra, mikor vegyük le a lábunkat a gázról, illetve mikor mérsékeljük a sebességet. Az eco pro üzemmódban a fűtés, a légkondicionálás, a külső visszapillantó tükrök fűtése és az ülésfűtés kimondottan a gazdaságosságra összpontosít. A hatótáv ily módon elért növekedéséről speciális kijelzők tájékoztatják a vezetőt. 10-12 százalékos növekedést lehet ezzel a módszerrel elérni. Boldogított, hogy kábé 50 kilométerre elegendő üzemanyagot fukarkodtam ki a teszt végére. A reptértől Óbudára vezető első utamon 38,5 kilométer során 8,3 kilométernyi gázolajat spóroltam meg, akkor még 4,5 liter alatt sikerült tartanom az átlagfogyasztást. Aztán kissé felbátorodtam, és rájöttem mire jó a kis gázpedál.

Ha valaki keménykedik, és kibújna mögöttünk, nyugodtan kizökkenhetünk az unalmas pontgyűjtő poroszkálásból. Csak toljuk át sportban a menetkapcsolót, és bátran lépjünk a gázra. Olyant tol az autón a motor, hogy még a párját is megkívánjuk. A vezetés élménye mindig velünk van, mint egy őrangyal, csettintésre boldoggá tesz.

Szűkre szabva
Hiába nőtt a kocsi, hátul továbbra is sportosan szűk a hely, de két gyereknek kifejezetten kényelmes is lehet. A hátsó lábtér egy centivel gazdagodott, a csomagtartó alaphelyzetben viszont hozza a kategória átlagát. A 360 literes csomagtartó a 40:60 arányban osztott hátsó üléstámlák lehajtásával 1200 literig bővíthető, egészen az első ülésekig nyúló, sík rakfelületet hozva létre. A rakodónyílás opciójával a hátsó üléstámla 40:20:40 arányú osztással áll rendelkezésre (75 ezer 900 forintba kerül).

Két helyen ágyazott lengőkarral és rugóstaggal kialakított első, illetve ötkaros hátsó felfüggesztéseivel az új BMW 1-es szegmense legigényesebb futómű-technikáját képviseli. Az első felfüggesztések magas alumínium-részaránya a rugózatlan tömegek hatékony mérséklését teszi lehetővé, miközben még tovább javítja a konstrukció akusztikai és ütközésbiztonsági tulajdonságait is. Az elsőkhöz hasonlóan a hátsó felfüggesztések is kettős rugalmas ágyazásokkal kapcsolódnak, közel 50:50 arányú tömegeloszlás is nagyban hozzájárul a hátsókerék-hajtás menetdinamikai előnyeinek kihasználásában. Elődjéhez képest 30 kilóval könnyebb a 120d, a többi motorváltozatra ez nem igaz, a csúcsmodellben néhány helyen minőségibb, drágább, könnyített anyagot alkalmaztak. 

Az extrafelszerelésként kapható változó sportkormányzás a nagyobb bekormányzási szöghöz tartozó kormánykerék-elfordulást mérsékli. A menetstabilizáló (DSC) a blokkolásgátló (ABS), a dinamikus vonóerő-szabályzás (DTC), a kanyarbeli fékszabályzás (CBC) és a vészfékrásegítő (DBC) rendszereit is magában foglalja. További funkciói között szerepel továbbá a féknyomás-kiegyenlítés, a féktárcsák rendszeres szárazra fékezése és az emelkedő-asszisztens. A DTC üzemmód a menetstabilizáló rendszer beavatkozási küszöbértékeit megemelve könnyíti havon és laza, például homokos talajon hatékonyan az elindulást, de kanyarban is engedélyezi a hajtott kerekek enyhe kipörgését, némi dinamikus túlkormányozottságot téve lehetővé. Kikapcsolt ESP-vel a differenciálmű elektronikus differenciálzár-hatású funkciója aktiválódik, amely a vonóerő-átadási képességek javítása szolgálatában – például szűk fordulókból kigyorsítva – a kipörgő hajtott kereket célzottan lefékezve biztosítja az adott tengely másik kerekén a kellő nagyságú forgatónyomatékot. Magyarul: lehet vele driftelni. Én megőriztem jó modoromat és nem csapattam ezzel az autóval a teszkó parkolójában. Mások ezt nem bírták ki, a tesztautó kéziféke négyezer kilométeres használat után megadta magát, csak a legmagasabb fokozatban tartotta meg az autót - a biztonság kedvéért egyesbe tettem a váltót megállás után.

A váltó alapjáraton annyira remeg, hogy a jegygyűrűm felgyorsított Pet Shop Boys számokat kocogtat. Ellenben pontos és gyors, csak néha váltottam rükvercet egyes fokozat helyett, de azt legalább sorban egymás után háromszor – sikerült újfent lebőgnöm falutársaim előtt. Ha hibát keresünk az autóban, a nyomogatásra nyikorgó, mocorgó műanyagokról beszélnünk kell. A látvány 100 százalékos, az anyagválasztás és az eldolgozás 70 százalékos.

Biró Csongor

Műszaki adatok

BMW 120d

MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 1995
Környezetvédelmi besorolás Euro 5
Max. teljesítmény lóerő 184 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 380 Nm 1750-2750-es fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm)

2690

Hosszúság/szélesség/magasság (mm)

4324 / 1765 / 1421

Csomagtér

360-1200 liter

Saját tömeg (kg) 1420
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 228
Gyorsulás (s): 0 - 100 km/h 7,2
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi 5,7
Országúti 4
Vegyes 4,6
Tesztfogyasztás 5,7
CO2 kibocsátás (g/km) 122
ÁRA 8,64 millió forinttól
a tesztautó ára kb. 11,6 millió forint

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Az indiai kormány kezdi felfogni, hová fajulhat az agrárreform elleni parasztmozgalom

Az indiai kormány kezdi felfogni, hová fajulhat az agrárreform elleni parasztmozgalom