Pécs, Kisvárda, Szeged – Hova mehetnek nyáron a színházrajongók?

Pécs, Kisvárda, Szeged – Hova mehetnek nyáron a színházrajongók?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaszi évad véget ért, de a budapesti és vidéki közönség nyáron sem marad színház nélkül. Összeszedtük a legfontosabb nyári színházi programokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbb zsöllyét.

POSZT – Pécs, június 6-15

A Pécsi Országos Színházi Találkozó minden kétséget kizáróan a legfontosabb magyar színházi fesztivál, melyen a magyarországi színházak krémje képviselteti magát idei legjobb darabjaival. Aki egész évben nem jutott el egyszer sem színházba, az elvileg itt be tudja hozni a lemaradását. Amphitryon, Bolha a fülbe, Jóembert keresünk, Peer Gynt, III. Richárd, A félkegyelmű… Látszólag pompás a felhozatal.

A Magyar Színházak XXV. Jubileumi Kisvárdai Fesztiválja – június 21-29.

A Tőkés László református püspök köszöntőbeszédével nyíló kisvárdai színházi találkozó eklektikus programjában felvonultat majd Shakespeare-t (A vihar), Spirót (Az imposztor), Pintér Bélát (Parasztopera), Peter Weiss-t (Marat/Sade) és egyéb remek előadásokat a határon túli színházak képviseletében, miközben szándéka a magyar kulturális egység képviselete. Hogy ez mennyire sikerülhet Seszták Miklós (KDNP) és Halász János államtitkár védnöksége alatt, jó kérdés.

IX. Shakespeare Fesztivál Gyula, 2013. július 4-15.

Akit a szíve a múltba húz, de szereti az eredeti újragondolásokat, annak mindenképp ajánljuk a gyulai Shakespeare Fesztivált! Júliusban színpadon láthatja Hamletet, a Makrancos hölgyet, vagy épp kedvenc szonettjeit.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó megnyitója
©

„Közép Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárában működik 1964 óta nyaranként a Gyulai Várszínház. A július elejétől augusztus közepéig tartó évadunkban esténként a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai, az opera, az operett, a balett, a bábszínház, a komolyzene, a jazz, a blues, a népzene, a világzene és a néptánc műfajainak legjobb előadóival és előadásaival várjuk a látogatókat. Az utóbbi években a neves hazai művészek mellett külföldi sztárok is fellépnek a Várszínház programjaiban.”

Thealter – Szeged, július 19-27.

A Thealter az ország egyik legizgalmasabb művészeti összeröffenése – egy igazi nemzetközi színházi fesztivál – hol máshol, mint Szegeden! Méghogy a színházi világ nem képes a megújulásra? Nincsenek új kezdeményezések? A Thealter már bizonyította, hogy ez nem is állhatna távolabb az igazságtól.

A fesztivál idei programja a cikk írásáig nem került feltöltésre – de érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket!

Budapesti Nyári Fesztivál (jún.-aug.) Városmajori és Margitszigeti Szabadtéri Színpadok

A Budapesti Nyári Fesztivál idén a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpadot ünnepli.

A budapesti szabadtéri színpadok külön műfajt képviselnek – könnyed nyári esték, musicalek, kikapcsolódás az egész családnak. Falstaffal nem fogunk találkozni, viszont annak, aki mondjuk egy Fenyő Miklós koncertre vágyik, ő nem is fog talán hiányozni. Hajókázzon ki a színházba és engedje magát elvarázsolni a szúnyogok és a váratlanul felbukkanó ismerősök ellenére! Na, jó – azért a Csinibabát mi is megnézzük!

Szegedi Szabadtéri Játékok

Budapest kedvenc arcai – nyáron is. István, a király, Az Operaház fantomja, Egy bolond százat csinál – a mainstream színházi produkciók kedvelőinek mindenképp érdemes Szegedre látogatni!

Zsámbéki Színházi Bázis

A jeles intézményben nyáron is garantáltak a különleges élmények. Bár Mátyás Irén igazgató halála nemcsak a Zsámbéki Színházi Bázis, de az egész magyar színházi szakma számára jelent sosem pótolható hiányt, Mátyás egy kiemelkedő platformot hagyott maga után. John Osborne vagy Agota Kristof darabjai mellett olyan előadásokat is megtekinthetünk a nyáron, mint pl. az Állampolgári ismereteket Mark Ravenhilltől, vagy Németh Ákos Definíció c. egzisztencialista kor/kórképét.

EGYÉB AJÁNLOTT LÁTOGATNIVALÓK:

http://www.pecsinyariszinhaz.hu/

http://www.szentendreprogram.hu/teatrum/index.html

http://www.varoskozpont.hu/events/nyari-szinhazi-estek-programjai/

http://zsidonyarifesztival.hu/?lang=en

http://www.tihanytourist.hu/magyar/tihany_nyari_szinhaz.php

http://www.iranymagyarorszag.hu/kaposvari_nyari_szinhazi_estek/E1007135/